Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

"Türkiye'nin mevsim özellikleri değişiyor"

/ Kaynak: AA
"Türkiye'nin mevsim özellikleri değişiyor"

GÜNDEM Haberleri  / AA

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şen Türkiye'de mevsimlerin yarı kurak ve tropik iklim özelliklerine doğru gittiğini belirtti.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji nbsp;Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, Türkiye'de mevsimlerin nbsp;yarı kurak ve tropik iklim özelliklerine doğru gittiğini belirterek, "Son nbsp;yıllarda sonbahar ve ilkbaharın yarısı kışa, yarısı da yaza döndü" dedi.Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hızla artan nüfus ve nbsp;sanayileşmenin atmosfere etkileri ve küresel ısınmanın bir takım iklimsel nbsp;değişiklere yol açtığını vurguladı.Değişen ve gelişen teknolojinin de küresel ısınmanın oluşmasında büyük nbsp;etkisi olduğuna işaret eden Şen, sanayi devrimiyle 1850'den sonra üretimin nbsp;artmaya, teknolojinin ise her geçen gün gelişmeye başladığını kaydetti.Tüketicilerin ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için birçok ürünün nbsp;geliştirildiğini anlatan Şen, "Bu ürünleri yapmak için dev sanayiler oluşturuldu, nbsp;enerji ihtiyacı arttı. Bu enerjiyi fosil yakıtlar dediğimiz kömür, doğalgaz, fuel nbsp;oil gibi maddeleri kullanarak üretiyoruz. Bunlar, küresel ısınmaya yol açan sera nbsp;gazlarını atmosfere bırakıyor ve bunun sonucunda iklimsel değişimler yaşanıyor" nbsp;ifadesini kullandı.Şen, 1900'lü yıllarda bir milyar civarında olan dünyadaki insan nbsp;nüfusunun, bugün 7 milyara ulaştığına dikkati çekerek, bunun sonucunda atmosferde nbsp;bazı değişiklikler yaşandığını anlattı.


nbsp; nbsp; nbsp;- "Sonbahar ve ilkbaharın yarısı kışa yarısı da yaza döndü"


nbsp;Asrın sonunda bekledikleri iklimsel risklerin, birer birer öne çıkmaya nbsp;başladığını aktaran Şen, sözlerini şöyle sürdürdü:


nbsp; nbsp; nbsp;"Şu an küresel ısınmaya bağlı 2 derecelik bir sıcaklık artışı var, nbsp;yani dünyanın sıcaklık ortalaması 15 derece iken 17 derece oldu. Bu artışı nbsp;2040-2050'de bekliyorduk ancak günümüzde yaşadık. Bazı bölgeler bundan olumlu nbsp;etkilenip faydalandı bazıları da zarar gördü. Örneğin, Almanya'nın kuzeyindeki nbsp;ülkelerde aşırı yağan kar sıcaklık artışı sonucu yağmura döndü ve tarımda verim nbsp;arttı. Akdeniz çukuru dediğimiz Türkiye'nin bulunduğu bölgede ise kuraklık baş nbsp;gösterdi. Bu etkenler sonucunda bazı bölgelerde iklim şartları değişmeye, doğal nbsp;afetlerin şiddet ve sayıları da artmaya başladı. Türkiye'de mevsimler yarı kurak nbsp;ve tropik iklim özelliklerine doğru gidiyor. Son yıllarda sonbahar ve ilkbaharın nbsp;yarısı kışa, yarısı da yaza döndü."
Şen, nisan ayı itibarıyla iç kesimlerde kar yağdığını, son iki yılın nbsp;yaz mevsimine bakıldığında sıcak bir hava görüldüğünü hatırlattı.
- "Ülke olarak atmosfere salınan karbondioksit miktarını azaltmalıyız"


Mevsimlerin iki mevsime doğru gittiğini savunan Şen, şöyle devam etti:


"Biri sıcak yaz mevsimi, diğeri daha soğuk veya ılık kış mevsimi. nbsp;Türkiye'de iklim yavaş yavaş buna doğru yöneldi. Yıl içinde toplam yağış miktarı nbsp;değişmese de kısa sürede fazla yağmur yağmaya başladı, seller meydana geldi, nbsp;taşkınlar yaşandı. Fırtınaların kuvveti arttı, çatılar uçtu. Son iki senede nbsp;kuraklık yaşadık, tarımsal üretim ve içme suyu açısından sıkıntılar çıktı, nbsp;barajlar kurudu. Hortum, sık görülen bir durum değilken, sıcaklık artışına bağlı nbsp;bu tür doğa olayları arttı. Ege, Güney Akdeniz ve Marmara'daki hortumlar can ve nbsp;mal kayıplarına yol açtı. Bunların hepsi birer yarı kurak ve tropik iklim nbsp;özelliklerine benzer şekilde. Türkiye de artık buna doğru gidiyor." Şen, basit tedbirlerle doğayı korumanın mümkün olduğunu, trafik nbsp;yoğunluğunu azaltmak için toplu taşıma araçlarının tercih edilmesi gerektiğini nbsp;vurgulayarak, "Her türlü israftan kaçınmalıyız. Kömür tercihlerimizde de kaliteye nbsp;yönelerek güneş, rüzgar, Jeotermal, hidroelektrik enerjileri gibi yenilenebilir nbsp;enerji kaynaklarından daha fazla yararlanmalıyız. Özellikle yenilenebilir nbsp;enerjide payımızı artırmamız gerekiyor, Türkiye'nin buna ihtiyacı var. Herkes nbsp;duyarlı davranmalı, ülke olarak atmosfere salınan karbondioksit miktarını nbsp;azaltmalıyız" değerlendirmesinde bulundu.Prof. Dr. Orhan, Birleşmiş Milletlerin (BM) 2012'de sona eren Kyoto nbsp;Protokolü'nün yerine geçecek bir düzenleme hazırlığı içinde olduğunu, söz konusu nbsp;çalışmanın 2020'de yürürlüğe gireceğini sözlerine ekledi.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...