Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Başbakan'dan muhalefete 'Ermeni Açılımı' eleştirisi!

Başbakan'dan muhalefete 'Ermeni Açılımı' eleştirisi!

GÜNDEM Haberleri

Davutoğlu: "Bu meselenin tartışılmasının önünü biz açtık. CHP de HDP de biz adım attığımız için cesaret alıyorlar. Bu işi onlar çözemez"

CEREN KENAR-İSTANBUL
Başbakan Ahmet Davutoğlu, önceki gün İstanbul'da bir grup gazetecinin sorularını cevapladı. Yeni Türkiye Sözleşmesi'nden seçim beyannamesine, Avrupa Parlamentosu'nun "soykırım" hamlesinden Alevi açılımına kadar birçok konuda önemli değerlendirmelerde bulunan Başbakan, diasporadan bahsederken eşit mesafede olması kaydıyla herkesle her şeyi konuşabileceklerini ifade etti. Davutoğlu özetle şunları söyledi:
O METİN 100 YIL SONRA DA?OKUNACAK
Seçim beyannamesinin bir kısmını, 100 sayfalık sözleşmeyi de A'dan Z'ye ben yazdım. Dikkat ederseniz orada imza dışında bir tek AK Parti ibaresi geçmiyor. Hangi partiye mensup olursa olsun bütün vatandaşlarımıza bir çağrı o. Meydan okuyorum ve okumaya devam edeceğim. Oradaki bir tek maddeye makul hiç kimse karşı çıkamaz. AK Parti Genel Başkanı olarak ben kendi vizyonumu yazdım. İsterim ki muhalefet liderleri de bir şey yazsın ve karşılaştıralım bu vizyonları, ortak bir zeminde buluşuruz. İstedim ki 100 sene sonra metne bakan biri 2015 yılında Türkiye'de görev üstlenmiş bir başbakanın kendi tarihine referansla bir metin üretmiş olduğunu görsün. Burada Türk kimliği çıkacak falan gibi şeyler denildi. Bu çocukça bir şey. Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı bu. AK Parti'nin bence, en zenginleştirici yönlerinden birisi; birçok kavramı sirkülasyona sokmuş olması. nbsp;
CHP ÖDÜNÇ GENÇLİKLE YÜRÜYOR
AK Parti gençliği bir devinim içinde. CHP'nin böyle bir gençliği yok, ödünç gençliklerle yürüyor. Gezi'de bir hareket oluşuyor, sahip çıkmaya çalışıyorlar. HDP'nin gençliği dediğimiz şey, daha bir dil geliştirebilecek durumda değil. Dağ ile HDP arasında sıkışmış ne yapacağını bilmiyor. MHP'nin gençliği ise 80'li yılların, 70'li yılların sloganlarının içinde.
HER İLE BİR BEYANNAME HAZIRLADIK
350 sayfalık seçim beyannamesinin ve sözleşmenin dışında projelerimizi anlatan fasiküller hazırlıyoruz. 81 ille ilgili ayrı, her birisi projelendirilmiş metinler var. Onları da il bazında tanıtacağız. Yani her il için bir seçim beyannamesi hazırlanacak.
TALEBE GİBİYİM, DERS ÇALIŞIYORUM
Geçen birisi yazdı; üç katlı tüneli bir profesyonel gibi anlattı diye. Oturuyorum çalışıyorum arkadaşlar. Oradaki tabirler, drenaj nedir, o nedir, bu nedir, mühendis gibi oturup çalışıyorum. Ve üç katlı tüneli irticalen, halka anlatmam lazım, yani onun özellik şeyi neyse. Bu bir talebelik benim açımdan bilmediğim alanlarda. Stratejik Derinlik kitabından sonra Tarihi Derinlik diye bir şey yazmayı düşünüyordum. Hatta önemli bir kısmını yazmıştım, tamamlayamadım. Sonra AK Parti'ye ve Başbakanımıza zarar gelir diye erteledim.Şimdi bazı kitaplarımı Başbakan olduktan sonra artık yayınlamaya başlayacağım.
ERMENİ MESELESİNDE MESAFE ALDIK
1915 olaylarıyla ilgili geçen sene Cumhurbaşkanımız, Başbakanken taziye metni yayınladı. Hrant Dink'in ölüm yıldönümünde de Başbakan olarak ben yayınladım. Geçen senekini bir adım öteye taşıyan bir metindi. Ve bu noktada da tutumumuzda bir hiçbir değişiklik yok. Biz acıyı paylaşırız, herkesle her şeyi konuşmaya, tarihi tartışmaya hazırız, ama boyun eğmeye kimse bizim boynumuzu eğemez. Dünyanın her yerinde herkesle konuşmaya hazırız ama göz mesafesinde. Biri yukarıdan bir dil kullanırsa kabul edemeyiz. nbsp;
Türkiye bu konuda çok mesafe katetti. Boğaziçi Üniversitesi'nde 2005 yılında yapılan konferans bir dönüm noktasıydı. İlk defa entelektüel zihinde açık bir şekilde tartışıldı. Hükümet olarak karşı değiliz, yapmanızı da tavsiye ediyoruz, bunların tartışılması lazım dedik. Biz AK Parti iktidarı olarak bunun önünü açtık. O zaman bir grup entelektüelin bile tartışması problemdi, şimdi herkes tartışıyor.
ÖNCE BİZİM ERMENİLER İSYAN EDER
Hrant Dink'in cenazesine diasporadan gelenlerin çoğuyla bizzat konuştum, şok olmuşlardı. Onların kafalarındaki Türk kimseyle konuşmayan bir tip. Yani o sokakların Hrant'ı sahiplenmesi etkiledi. Meksika'dan Türkiye'ye dönerken Los Angeles'ta Ermeni diasporasının en önemli isimleriyle buluştuk, 6-7 saat oturup konuştuk. Bakın biz tartışmaya hazırız dedim. Ne yapalım? Yani illa şunu diyorlarsa: Kusura bakmasınlar, hani biz tarihin gördüğü en vahşi milletiz diye bir söz bekliyorsa, yani şuradaki Ermeni mahalleleri buna isyan eder. Biz her türlü adımı atmaya, rahat bir şekilde bunları konuşmaya hazırız. Ermeniler, Türklere baskı yapar da bir şey elde ederim diyorlarsa... Ne onlar bir şey elde edebilir, ne biz pes ederiz.
MAHÇUPYAN'A SINIR ÇİZMEDİM
Etyen Mahçupyan'ı ben bilerek, Ermeni kimliği dolayısıyla, entelektüel kimliğine saygı duyduğum için başdanışman yaptım, hiçbir sınır da getirmedim. Markar'ı aday yaptık. CHP de şimdi Ermeni aday yapmaya başladı, HDP de! Biz adım attığımız için cesaret alıyorlar. Türkiye'de bu tür konuları bu cenah çözer, karşı cenahın çözmesi çok zor.
ALEVİ AÇILIMI SEÇİMDEN SONRA
Alevilerle bir iletişim problemimiz olduğu kanaatinde değilim. Zihnimde çok net bir tablo var. Bir-iki ay önce bu konuyu gündeme getirmeyi düşündüm. Fakat bir seçim yatırımı gibi görüneceği endişesiyle erteledim. Seçim öncesinde gündeme getirmeyi Alevi vatandaşlarımıza bir saygısızlık olarak gördüm. İnşallah seçim sonrasında önemli adım atacağımız hususlardan biri de bu. Bu meselenin zannedildiği kadar zor olduğu kanaatinde değilim. Yeter ki ideolojik, siyasi ve dış unsurlar bakımından istismar edilmesin ve DHKP-C gibi bazı unsurlarca terörize edilmesin.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...