Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

IMF'de koltuğa oturanın başı dertten kurtlmuyor

IMF'de koltuğa oturanın başı dertten kurtlmuyor

Ekonomi Haberleri

Geçmişi skandallarla dolu IMF'nin yöneticileri yolsuzluk iddialarıyla gündeme gelmeye devam ediyor.

Ekonomi Servisi
Son dönemde Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi dünyaca önemli kuruluşların başına geçenler, skandallarıyla adından söz ettiriyor. Son olarak yolsuzluk ve para aklama iddialarıyla suçlanan IMF eski başkanı Rodrigo Rato'nun hesapları bloke edildi. Mahkeme kararıyla Rato'nun 20 yıllık tüm banka hesapları incelemeye alınırken, henüz hakim karşısına çıkarılmamasından dolayı tutukluluğunun söz konusu olmadığı belirtildi. İspanya'da halen iktidarda bulunan Halk Partisi'nin (PP) sembol isimlerinden olan, geçmişte Ekonomi Bakanlığı görevinde de bulunan eski IMF Başkanı Rato, son olarak iflas edip devlet yardımıyla kurtulan Bankia bankasının da 2010-2012 yılları arasında başkanlığını yapmıştı.
Şu anki IMF Başkanı Christine Lagarde hakkında da Adidas'ın satışına ilişkin Bernard Tapie'ye devlet hazinesinden 400 milyon avro usulsüz para kazandırmak iddiasıyla hukuki soruşturma başlatılmıştı. Olayın ortaya çıkmasının ardından Lagarde'ın yanı sıra, komisyonda yer alan 4 kişi hakkında "örgütlü dolandırıcılık" iddiasıyla soruşturma açılmış, Lagarde soruşturma kapsamında 4 kez, 15 saate varan sürelerle ifade vermişti. nbsp;Lagarde'tan önceki Fransız IMF Başkanı Dominique Strauss Kahn da birçok suçlamayla karşılaşmış ve görevinden istifa etmeye zorlanmıştı. Staruss Kahn 2011 yılında New York'tayken bir otel çalışanını taciz etmekle suçlanmış ve polis tarafından kelepçe takılarak gözaltına alınmıştı. Suçlamaları yönelten otel çalışanının geçmişi hakkında tartışmalar çıkmış, dava herhangi bir hüküm verilmeden düşürülmüştü. Ancak o süreçte Strauss Kahn IMF Başkanlığı'ndan istifa etmek durumunda kalmıştı.

"Ahı tuttu" dedirtti

IMF'nin temel sorumluluklarından biri ödemeler dengesinde sorunları olan üye ülkelere kredi sağlamak. Ama bunu belirli şartları yerine getirmenin karşılığında yapıyor. Mali dengeleri altüst olan, ödemeler dengesi krizine giren ülkeler, IMF'nin öne sürdüğü şartlara, bunların yol açacağı toplumsal ve siyasi maliyetlere razı olup masaya oturuyorlar. IMF'nin sunduğu reçeteler ise en çok vatandaşı vuruyor. IMF hemen hemen her ülkeye sunduğu reçetede vergiler artsın, sosyal yardımlar kesilsin ve kamu çalışanlarının sayısı düşürülsün istiyor. nbsp;



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...