BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Fast-food uyarısı

Fast-food uyarısı

Ayaküstü beslenme; kalp-damar, sindirim sistemi hastalıkları ile kanser ve obezite riskini önemli ölçüde artırıyor



ANKARA - Sağlık Bakanlığı, vatandaşları fast-food (ayaküstü beslenme) konusunda uyararak, bu tip beslenmenin koroner kalp hastalıkları ve kanser olmak üzere, birçok kronik hastalık için risk faktörü oluşturduğunu bildirdi. Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, simit, tost, döner, lahmacun, pide, hamburger çeşitleri, soğuk sandviçler, pizza, kızarmış patates ve parça tavuk, balık-ekmek gibi fast-food ürünleri ile beraber tüketilen kola, çay ve kahve gibi içeceklerin, özellikle çocuk ve gençler tarafından sık tercih edilmesinin, yetersiz ve dengesiz beslenme ile birlikte çeşitli sağlık problemlerine yol açtığı belirtildi. Şişmanlık tehlikesi Açıklamada, fast-food sistemi ile tüketilen besinlerin enerji ve bazı besin ögeleri yönünden dengeli olmadığına işaret edilerek, fast-food ürünlerindeki en önemli sakıncanın yüksek enerji içermeleri olduğu kaydedildi. Türk toplumunun geleneksel beslenme alışkanlıklarında yaşanan değişimlerin ve beslenmeye ayrılan zamandaki azalmanın, sağlık problemlerine yol açtığı vurgulanan açıklamada, günümüzde fast-food alışkanlığının giderek arttığı, fast-food’larda orta düzeyde yenen bir öğünün enerji içeriğinin, 400 kaloriden başlayıp 1500 kaloriye kadar yükseldiği ve enerjinin çoğunun yağ ve şeker kaynaklı olduğu ifade edildi. Kansere yol açıyor Açıklamada, şunlar ifade edildi: ‘’Fast-food olarak tüketilen besinler, A ve C vitamini ile kalsiyum yönünden yetersiz olup posa içeriği de düşüktür. Bu vitaminlerin düşük düzeyde alınımı, bağışıklık sisteminin yetersizliğine, kalp-damar hastalıkları ve katarakt riskinin artmasınayol açıyor. Büyüme çağında kalsiyumun yetersiz alımı, büyümeyi olumsuz etkiler ve kadınlarda menopoz sonrası osteoporoz riskini de artırır. Beslenmede posa içeriğinin yetersizliği ise bağırsak kanseri riskini artıran faktörlerdendir. Fast-food mönüleri yüksek miktarda sodyum içerir. Bu durum yüksek kan basıncının oluşmasına neden olur ve mide kanseri riskini artırır. Ayaküstü beslenmede, kolalı içecekler, çay ve kahve sıklıkla tüketilmektedir. Bu tür içeceklerin fazla miktarda tüketimi vücutta demir emiliminin azalmasına ve demir eksikliğine yol açar.” Açıklamada, yağda kızartılmış yiyeceklerin sık ve sürekli tüketiminin, kalp-damar ve sindirim sistemi hastalıkları ile kanser riskini önemli ölçüde artırdığı vurgulandı. Nelere dikkat edilmeli? Fast-food ürünlerinin seçiminde sağlıklı beslenme ilkelerinin dikkate alınması gerektiği ifade edilen açıklamada, şu uyarılara yer verildi: ‘’Fast-food beslenmede, daha çok fırında pişmiş ve ızgara besinler, et, tavuk ve balık içeren sandviçler ve düşük yağlı besinler tercih edilmelidir. Asitli ve gazlı içecekler yerine vitaminlerden zengin ve taze sıkılmış meyve suları, az yağlı salatalar ve kalsiyum içeren süt, ayran ve sütlü tatlılar tüketilmelidir. Uygun şartlarda hazırlanan ve geleneksel hızlı yemek sistemimizde yer alan, gözleme, etli ve peynirli pide çeşitleri, köfte ekmek, su böreği, aşure gibi yiyeceklerin, hamburger ve patates kızartmasından sağlık açısından daha iyi seçenekler olacağı unutulmamalıdır.
 
 
 
 
 
 
 
KAPAT