Ermeni çetelerinin katlettiği dedelerini dualarla andılar

Ermeni çetelerinin katlettiği dedelerini dualarla andılar

YAŞAM Haberleri

Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Zigana köyü sakinleri, Ermeni çeteleri tarafından katledilen dedelerinin mezarlarını ziyaret ederek dua okudu.

Torul ilçesine bağlı Zigana köyü sakinleri, Ermeniler tarafından katledilen atalarının mezarlarını ziyaret ederek, Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus'un 1915 olaylarına ilişkin iddiaları ile AP'nin kararına tepki gösterdi. Zigana köyünde 1900'lü yılların başında çıkan olaylarda Ermeni çeteleri tarafından katledilen köylülerin yakınları ve torunları, köye 4 kilometre uzaklıktaki Çayırköy mevkisinde bulunan atalarının mezarlarını ziyaret ederek dua okudu. Köy muhtarı Barış Akman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ermenilerin köylerinde büyük katliamlar yaptığını belirterek, "Ninemden ve yaşlılarımızdan dinlediğimize göre köylülerimizle diyaloğu olmayan Ermeniler, köyümüzden geçerken 'kötülük, vahşet olsun diye' insanlarımızı katlettiler" diye konuştu.
Söz konusu dönemle ilgili araştırma yaparak gerçekleri öğrendiklerini dile getiren Akman, Ermenilerin katlettiği ataları için şehitlik yapılması başvurusunda bulunduklarını söyledi.
Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus'un 1915 olaylarına ilişkin iddiaları ile AP'nin kararına tepki gösteren Akman, "Papa da AP üyeleri de köyümüze gelsin, Ermenilerin atalarımızı nasıl katlettiklerini öğrensinler" ifadesini kullandı.
- "Canlı kalmasın diye' hepsini tek tek süngülemişler"
Köy sakinlerinden 80 yaşındaki Yaşar Topçu da Ermenilerin 7-8 yaşlarındaki dayısını katlettiğini anlatarak, şöyle devam etti:
"Annemin anlattığına göre, 'Ermeniler 11 köylüyü sıraya dizdiler. Dayım da onların içindeymiş. Dayım kaçarak gizlenmeye çalışmış. Ermeniler 10 kişiyi katlettikten sonra dayımı da gizlendiği yerde bulmuşlar ve göğsüne ateş ederek dayımı katletmişler' Dayımı erkek çocuk olduğu için katlettiler. Ermeniler, dayımı katlettikten sonra tekrar dere kenarında katlettikleri köylülerimizin yanına inmiş, ölmüş insanları süngülemişler. Canlı kalmasın diye hepsini tek tek süngülemişler."
Dedesinin mezarında dua eden 69 yaşındaki Neşat Şahin ise Ermenilerin dedesini katlettiğini, cenazesini Maruflu Mahallesi'ndeki caminin yanında babaannesi tarafından bulunduğunu anlattı.
Ermenilerin, dedesini yoldan geçerken karşı taraftan ateş açarak katlettiklerini dile getiren Şahin, "Dedemin cansız bedeni Ermeniler yüzünden bir gün dere kenarında kalmış. Korkudan kimse gidip yanına yanaşamamış. Babaannem kimseyi bulamayınca sırtına yüklenip 3 kilometre rampa yol çıkarak Çayırköy mevkisinde defnetmiş" diye konuştu.
Şahin, Ermeniler'in, 15-20 kişilik bir ekiple köylerini bastığını ifade ederek, "Camimizin yanında yaylım ateşi açtılar. Ermeniler, önlerine geleni vura vura gittiler. Papa gelsin, görsün, ona göre konuşsun. Avrupa Parlamentosu da hakikatleri, gerçekleri görmek istiyorsa gelsinler köyümüze, mezar taşlarını görsünler, ıspatlayalım" dedi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...