Avrupa Komisyonu Rusya-Macaristan nükleer anlaşmasını onayladı

/ Kaynak: AA
Avrupa Komisyonu Rusya-Macaristan nükleer anlaşmasını onayladı

DÜNYA Haberleri  / AA

Macaristan Başbakanlığı, Avrupa Komisyonunun Macaristan ve Rusya arasında yapılan nükleer santral kaynak tedariği anlaşmasının onaylandığını duyurdu.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın Özel Kalem Müdürü Janos Lazar, yaptığı açıklamada, Euratom Tedarik Ajansı'nın iki ülke arasındaki anlaşmayı imzaladığını ve Avrupa Komisyonunun da onayladığını bildirdi. Avrupa Komisyonunun bu kararının bir dönüm noktası anlamına geldiğini ifade eden Lazar, "Bu adımla birlikte Paks Nükleer Santrali'nin kapasitesitinin artırılmasıyla ilgili tüm engeller ortadan kaldırılmış oldu. Şu an santralin büyütülüp büyütülemeyeceği değil, bunun nasıl gerçekleştirileceği gündemimiz. Eklenecek reaktörlerin inşası 2018 yılında başlayabilir" ifadelerini kullandı.
Lazar, Macaristan hükümetinin Rusya ile üç konuda anlaşma yaptığını fakat Avrupa Komisyonunun bu kararının sadece yakıt tedariki kısmıyla ilgili olduğunu dile getirdi. Diğer iki konunun ise reaktörlerin inşası ve işletimi ile ilgili olduğunu hatırlatan Lazar, hükümetin Avrupa Komisyonu ile görüşmeye devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Avrupa Komisyonu ile hala görüşüyoruz. Netleşmesi gereken iki konu daha var ki bunlar rekabet kurallarını ve satın almayı içeriyor. Projenin yapımı sırasında tarafların Avrupa Birliği kuralları çerçevesinde seçilmesi gerekiyor. Bu gereklilik aynı zamanda Macaristan hükümetinin de önem verdiği bir nokta. Macaristan hükümeti Avrupa Komisyonunu bu anlaşmanın Avrupa'nın enerji arz güvenliği ve Macaristan'ın enerji bağımsızlığı için yapıldığına ikna ettik."
Macaristan geçtiğimiz yıl Paks santralinde 1.200'er megawattlık iki reaktör kurulması için Rusya ile anlaşma imzalamıştı. Projenin yaklaşık 10,8 milyar dolara mal olması bekleniyor. Yaklaşık bir buçuk ay önce Avrupa Komisyonu ve Euratom Tedarik Ajansı santralin 20 yıl boyunca tek tedarikçisinin Rusya olmasına karşı çıkmıştı. Macaristan, Avrupa Komisyonu ve Euratom Tedarik Ajansı ile yaptığı görüşmeler sonrasında, Rusya'nın yakıtı ilk 10 yıl boyunca tedarik etmesi, sonrası için ise yakıt tedarikçilerinin çeşitlendirilmesi konusunda yaklaşık 2 hafta önce anlaşmıştı. Böylelikle anlaşma son hali ile dün imzalanmış oldu.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...