Vatikan Çanakkale ziyaretini son dakikada iptal etti!

Vatikan Çanakkale ziyaretini son dakikada iptal etti!

GÜNDEM Haberleri

Çanakkale'de düzenlenecek 100'üncü yıl anmalarına 21 devlet başkanının katılması bekleniyor. Vatikan son anda ziyaret programını iptal etti.

Dünya Bülteni'ninde yer alan habere göre nbsp; Erdoğan'ın ev sahipliğinde 23-24 Nisan'da gerçekleştirilecek Barış Zirvesi ve Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıldönümü törenlerine 80 ülkeden 100'e yakın yabancı devlet adamı katılacak. Katılım düzeyi en çok merak edilen ülkelerden ABD büyükelçi, Fransa bakan, Almanya müsteşar, Rusya ise Meclis Başkanı seviyesinde törenlerde yer alacak. Erdoğan, 102 devlet ve hükümet başkanına kendi imzasıyla davetiye gönderdiğini açıklamıştı. Davetliler arasında en dikkat çekici isim ise Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan olmuş, Sarkisyan, Erdoğan'ın davetini reddetmişti.

5 ÜLKE BAŞBAKAN DÜZEYİNDE

Habertürk'ün haberine göre, etkinliklere 21 devlet başkanı, 2 meclis başkanı, 3 cumhurbaşkanı yardımcısı, 5 başbakan, 2 eski cumhurbaşkanı, 4 uluslararası örgüt genel sekreterinin de aralarında olduğu 80 ülkeden 100 civarında davetli katılacak.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 1915 olayları konusunda uzman tarihçileri ağırlayacağı ve dün gerçekleşeceği duyurulan 'Cumhurbaşkanlığı Sofrası' programı yoğunluk nedeniyle iptal edildi. Törenlere katılacak isimlerden bazıları şöyle: "Yeni Zelanda Başbakanı John Key, Avustralya Başbakanı Tony Abbott, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Buyar Nişani, İngiltere Prensi Charles ve Prens William, Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cibuti Devlet Başkanı İsmail Ömer Guelleh, Çad Devlet Başkanı İdris Debi, İrlanda Devlet Başkanı Michael D. Higgins."

PRENS CHARLES GELİYOR

Hürriyet'in haberine göre ise törenlere İngiltere'den Prens Charles'ın katılacağı belirtilirken kendisine bir oğlunun da eşlik etmesi bekleniyor. Rusya ve Cezayir ise törenlere Meclis Başkanı düzeyinde katılacak. Törenlere Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Cibuti, Çad, Galler, Güney Sudan, Irak, İrlanda, Karadağ, Katar, KKTC, Kosova, Makedonya, Mali, Nijer, Pakistan, Senegal, Slovenya, Somali ve Türkmenistan, devlet başkanı düzeyinde katılacak.

SURİYE'DEN HALİD HOCA

Afganistan, Gambiya ve Zambiya'dan katılım cumhurbaşkanı yardımcısı düzeyinde olurken; Avusturalya, Yeni Zelanda, Moldova, Romanya başbakan düzeyinde temsil edilecek. Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Halid Hoca'nın katılımı da Türk Dışişleri tarafından 'başbakan düzeyinde' kabul ediliyor. Bahreyn, Fransa, Gabon, Gana, Gine, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore, Gürcistan, Hırvatistan, Hindistan, Irak, Litvanya, Lübnan, Kanada, Moğolistan, Moritanya, Mozambik, Singapur, Tacikistan, Tunus, Vietnam bakan düzeyinde temsil edilecek.

PUTIN VE HOLLANDE ERİVAN'DA OLACAK

Erivan'daki törenlere ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın katılacağı kesinleşmişti. ABD'nin ise Ankara ve Erivan'daki törenlere hangi düzeyde katılacağı henüz netleşmedi. nbsp;

KARDİNAL RAHATSIZLANMIŞ, VATİKAN GELMİYOR

Dışişleri Bakanlığı'nın 10 Nisan'da güncellediği törenlere katılım listesinde Vatikan'dan Papalık Adalet ve Barış Konseyi Başkanı Kardinal Peter Kodwo Appiah Turkson'un adı da yer alıyordu. Ancak Hürriyet'in Vatikan'ın Ankara Büyükelçiliği'nden edindiği bilgiye göre, törene Vatikan'dan katılım olmayacak. Gerekçe olarak ise "Kardinal'in rahatsızlanması" gösterildi. Vatikan'ın törenlere katılmaması, "Soykırım tartışmasının ardından bir tepki mi" sorusunu akıllara getirdi. Papa Françesko'nun ayinde 1915 olaylarına ilişkin "soykırım" ifadesi kullanmasının ardından Ankara, Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı'yı istişare için Türkiye'ye çağırmıştı.

1100 GAZETECİ İZLEYECEK

Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Murat Dereli, törenler için binin üzerinde medya mensubunun akredite olduğunu, bu sayının yabancı heyetlerle birlikte geleceklerle 1100'ü bulacağını açıkladı. Geçen yılki rakamın 230 olduğuna dikkat çeken Dereli "Sayının büyüklüğünün anlaşılması için Şampiyonlar Ligi finalinin 770 gazeteci tarafından izlendiğini söylemek yeterli olacaktır" dedi. Dereli, gazetecilerin Çin, Fransa, İtalya, Polonya, Bulgaristan, Kanada, ABD, Azerbaycan, Almanya, Irak, Avustralya, Yeni Zelanda ve İngiltere'den geleceği bilgisi verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...