Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Soma davasında ek savunmalar tamamlandı

/ Kaynak: İHA
 Soma davasında ek savunmalar tamamlandı

GÜNDEM Haberleri  / İHA

Soma davasında tutuklu ve tutuksuz sanık avukatlarının ek savunmaları tamamlandı.

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen ve 301 madencinin ölümüne neden olan maden kazasının ardından Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 45 sanığının savunmaları dinlendikten sonra sanık avukatlarının ek savunmaları da tamamlandı. 24 Nisan Cuma gününe ertelenen davada, bazı müşteki avukatları söz alarak konuşma yaptı. Müşteki Naciye Kaya ve bir kısım müştekinin avukatı Mehmet Ümit Erdem, dosya kapsamında kamu görevlilerinin de sorumlu olduğunu belirterek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in de tanık olarak dinlenmesi gerektiğini savundu.

"BİLİRKİŞİ TARİHİNİN EN TUTARSIZ RAPORU"

Duruşmada, tutuksuz sanık Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) çalışanları Adem Ormanoğlu, Burhan Karabaş, Sertaç Büyükgüney, Nimetullah Uğurlu, Efkan Kurt, Mehmet Bayri, Sertan Günay'ın avukatı Mahmut Yılmaz, bilirkişi raporunu eleştirdi. Soma kazası sonrası hazırlanan raporun bilirkişi tarihinin en tutarsız raporu olduğunu söyleyen Yılmaz, "Maden mühendisliği öğrencilerinden bir heyet oluşturulsa daha tutarlı bir rapor olurdu. Masum insanların hakkı başka mağdur insanları mağdur edilerek alınmaz"dedi.

Soma'da ölümlü ve yaralamalı kazaların daha önce yaşandığını ancak TKİ çalışanlarının yargılanmadığını hatırlatan Yılmaz, "301 kişi ölünce mi TKİ çalışanları yargılanıyor. Bunu kabul etmek mümkün değil. TKİ, ihale kanunlarına tabii olarak devir işlemi yapan bir kurumdur. Kusur addedilmesi mümkün değildir" diye konuştu.

"ŞİKAYETÇİ OLDU AMA SANIK SANDALYESİNDE"

Tutuksuz sanık Halil Sarı'nın avukatı Uğur Osman Durmuş, "Müvekkilim hayatını kaybetmiş olsaydı müşteki olacaktı. Kusurlu olup olmadığı tespit edilmeden sırf hayatta kaldıkları için kusurlu oldukları iddia edilemez" derken, tutuksuz Mehmet Uygun'un avukatı ise Uygun'un kazanın olduğu panoda görev yaptığını ve yaralı olarak kurtulduğunu belirterek "Kendisi de şikayetçi olmuştu ama şu anda sanık sandalyesinde" diye konuştu.

"FANTASTİK OLASILIKLARLA İŞİMİZ YOK"

Sanık avukatlarının savunmalarının ardından, 23 Nisan'ın resmi tatil olması sebebiyle Cuma günü müşteki avukatlarının taleplerinin dinlenilmesine karar verildi. Müşteki avukatlarından bazıları, Cuma günü taleplerini bildireceklerini ancak gelinen aşamada yorumlarda bulunmak istediklerini kaydetti. Bu kapsamda mahkeme başkanından söz alan müşteki avukatı Serkan Özbek, sanık savunmaları ve bilirkişi raporundaki çelişkilere rağmen madenci ailelerin yüreklerine taş basarak dinlediğini belirterek duruşmaların Mayıs ayı içerisinde planlanmasını talep etti. Özbek, sanık avukatların "sabotaj" savunmaları konusunda da, "Sabotaj gibi fantastik olasılıklarla işimiz yok. Bundan bahsedenler delillerle gelirse beyanda bulunuruz. Bu bir günlük bir olay değildir. 2009 yılından bu yana gelen bir ihmaller zinciri var. Bu suç, takipsizlik kararı verilen Alp Gürkan'ı da kapsamalıdır. Meslektaşlarımız bir takım belgelerden bahsediyor ama dosyada yok. Sonradan düzenlenme ihtimali olan delillerin bu dosyaya girmesini kabul etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

"BAKANLAR TANIK OLARAK DİNLENSİN"

Müşteki Naciye Kaya ve bir kısım müştekilerin avukatı Mehmet Ümit Erdem de söz alarak dosya kapsamında kamu görevlilerinin de sorumlu olduğunu, yeterli denetim yapılsaydı mahkeme salonundaki kimsenin duruşmada yerlerini almayacaklarını söyledi. Erdem, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TKİ Genel Müdürü Mustafa Aktaş, Ege Linyit İşletmeleri (ELİ) Müdürü Hakkı Turan, MİGEM'den Sadi Civelek'in tanık olmaları gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu. Müşteki avukatlarının konuşmalarının ardından dava 24 Nisan Cuma günü saat 09.00'a ertelendi. Dava sonunda bir madenci yakını, "Bu son güneşiniz olacak. Oradan çıkamayacaksınız. Oğlum da son güneşini görmüştü" diyerek tepki gösterdi.

GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...