Bu kez dost olarak geldiler

/ Kaynak: DHA
Bu kez dost olarak geldiler

GÜNDEM Haberleri  / DHA

Çanakkale Boğazı'nda 100 yıl önce bozguna uğrayan İtilaf donanmasına ait savaş gemileri, 100 yıl sonra bu kez dostane bir şekilde boğazda ağırlandı.

İtilaf devletlerinin Yenilmez Armada adını verdiği filo; 100 yıl önce Amiral Sackville Hamilton Carden'in emrindeki Queen Elizabeth, Inflexible, Agamemnon, Triumph, Cornwallis, Albion, Vengeance, Lord Nelson, Swiftsure, Irresistible, Ocean, Prince George, Majestic, Goliath, Canopus ile Fransız Tuğamirali Gueperatte komutasındaki Bouvet, Gaulois, Suffren, Charlemagne zırhlıları, 3 hafif kruvazör, 16 muhrip, 7 denizaltı, 12 mayın tarama gemisi, 'Ark Royal' ve 'Ben Mc. Chree' ana uçak gemileri, 'Minca' sabit balon gemisi, nakliye gemileri ve şilepler 18 Mart 1915 günü Türk askeri karşısında pes etmiş ve geri çekilmek zorunda kalmıştı.

BU KEZ MİSAFİRLER

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100'üncü yıldönümü kapsamında bu kez, İtilaf devletlerine ait donanma Çanakkale'ye misafir olarak geldi. İngiliz Donanması'na ait HMS Bulwark, Yeni Zelanda Donanmasına ait HMNZS Te Kaha, Avustralya Donanması'na ait Anzac, Fransa Donanmasına ait FS Cassard isimli savaş gemileri boğaza geldi. Çanakkale Boğazı'nda büyük Zafer'in simgesi Anadolu yakasında dağın eteklerinde yer alan '18 Mart 1915' yazısı ile Avrupa yakasında dağın eteklerinde bulunan 'Dur Yolcu' yazılarının hizasında şamandıralara bağlanan gemilere; TCGTurgutreis, TCG Fatih ve TCG Heybeliada gemilerinin ev sahipliği yaptığı görüldü. 100 yıl öncesinin aksine bu kez konuk olan yabancı savaş gemileri, 100 yıl önce yaşamlarını yitiren askerlerin torunlarını selamladı.

Bu kez dost olarak geldiler

BARIŞ MESAJLARI

Öte yandan; Çanakkale Boğazı'nda yolcu ve araç taşımacılığı yapan Gestaş firmasına ait feribotların bordolarındaki, bir Türk askerinin yaralı Anzak askerini kucağında taşıyan fotoğrafları ile Türkçe ve İngilizce olarak yazılan 'Barış Mümkün' yazılarıyla dünyaya barış mesajları verildi.

GÜNDEM
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...