Damara doğal tedavi yöntemi

Damara doğal tedavi yöntemi

SAĞLIK Haberleri

Kalp damarlarına ait tıkanıklıkların açılmasında kullanılan eriyebilen stentler, damara doğal tedavi sağlıyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK
Eriyebilen stentlerin dünyada çok az sayıda ve deneyimli merkezlerde kullanıldığını söyleyen Türk Kardiyoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Adnan Abacı, "Daha önceki teknolojide damardaki darlığı açmak için kullandığımız stent ömür boyu yerinde kalıyordu. Eriyebilen metallerden yapılan yeni stentler, 2-3 sene içinde tamamen yok oluyor ve damar eski doğal haline kavuşuyor" dedi.
Stentin konulduğu yerdeki görevini 1-2 ayda tamamladığını söyleyen Prof. Dr. Abacı, "Yeni nesil stentler üzerlerine kaplanmış olan ilacı salgılayarak bulundukları bölgeyi iyileştirdikten sonra işlevlerini tamamlıyorlar. Önceden kullanılan metal stentleri damardan çıkaramadığımız için yerinde kalıyordu. Yeni stentler eridikten sonra damar doğal haline dönüp kasılma ve gevşeme fonksiyonlarını geri kazanıyor. Vücutta yabancı bir madde kalmıyor" dedi.
BY-PASS MI STENT Mİ?
Stent uygulamalarının açık cerrahi işlem olan by-pass'a alternatif bir tedavi olmadığını söyleyen Prof. Dr. Abacı, "Stent mi By-Pass mı sorusunun cevabı hastanın ve hekimin tercihinden bağımsız olarak verilebilecek bir durumdur. Hastanın ihtiyacını damar yapısı belirler. Bazı hasta grupları hem stent hem de by-pass yapılabilecek hastalardır. Bu durumda avantajlar ve dezavantajlar göz önüne alınmalıdır. Stent uygulaması kısa sürede taburcu olmayı sağladığı için by-passa göre daha kolaydır. Ancak by-pass daha uzun dönemli iyileşme sağladığı ve yeniden tıkanma riskini çok azalttığı için bazı hastalarda avantaj olabilmektedir" diye konuştu.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...