'Doğu'da çözüme 21 milyar lira

'Doğu'da çözüme 21 milyar lira

Ekonomi Haberleri

Çözüm sürecinin en önemli bölgelerinden Doğu Anadolu'ya 2018 yılına kadar 21 milyar liralık 126 yatırım yapılacak.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Eylem Planını Erzurum'da açıkladı. Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezinde düzenlenen tanıtım toplantısına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Vali Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, İçişleri eski bakanı Efkan Âlâ, bölge illerin vali ve belediye başkanları katıldı. Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van illerini içine alan DAP Eylem Planı (2014-2018) kapsamında, bölgeye 21 milyar 16 milyon lira yatırım yapılması planlanıyor. Ekonomik kalkınma ve istihdam meselesinin çözümü noktasında bölgede yaklaşık 10 bin işletmeye destek sağlanacak. Planla birlikte bölgenin mevcut problemlerinin çözülmesi, illerde altyapının daha modern hale gelmesi, yaşanabilir kentler oluşturulması, ekonomik kalkınmanın, sosyal gelişmenin hızlandırılması hedefleniyor.
TARIM VE HAYVANCILIK
Plan doğrultusunda sulanan tarım arazisi varlığının artırılması için altyapı yatırımlarının hızlandırılması ve modern sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması planlandı. Bölgede yaklaşık 1 milyon hektar arazide toplulaştırma ve tarla içi geliştirme çalışmaları tamamlanacak. Belli sayıda büyükbaş hayvana sahip olan işletmelere damızlık boğa ve damızlık koç/teke dağıtımı için yüzde 80, ahır ve ağılların onarım veya yeniden yapımı için yüzde 50 hibe desteği sağlanacak.
SANAYİ VE HİZMETLER
Bölgede yapımı devam eden OSB'ler bir an önce tamamlanacak. Girişimciliği teşvik etmek amacıyla yeni işletme geliştirme merkezleri oluşturulacak. Ekonomik potansiyeli yüksek madenler belirlenerek yatırımcıya sunulacak. Esendere, Dilucu, Kapıköy sınır kapıları modernize edilecek, Irak ticaret potansiyelinin ekonomiye daha fazla katkıda bulunması amacıyla Üzümlü ve Derecik sınır kapılarının fiili olarak faaliyete geçirilebilmesi için fiziki altyapıları tesis edilecek. Başta İran olmak üzere komşu ülkelerle ticari ilişkiler geliştirilecek, Doğubayazıt'ta organize sanayi bölgesi kurulacak.
TURİZM VE BİLİŞİM
Bölgenin kış turizmi potansiyeli değerlendirilerek öncelikli alanlar belirlenecek, kış turizmi merkezlerine yönelik yatırım planlaması yapılacak ve kış turizm merkezlerinde yeni işletmecilik modelleri geliştirilecek. Karayolu, demiryolu ve havayolu ulaştırma ağları güçlendirilecek. İnternet kullanım oranlarının düşük olduğu bölgede yoğunluğun yüksek olduğu meydan, park, kültür merkezi, müze ve diğer noktalarda ücretsiz kablosuz internet erişim noktaları (Wi-Fi) kurulacak, yatırım ve işletme maliyetleri yerel yönetimlerce karşılanacak. Baraj yapımı faaliyetleri hız kazanacak.
EĞİTİM VE SAĞLIK
Okul öncesi eğitimde "4-5 yaş okullaşma oranı" bölge illerinin tamamında yüzde 70'e yükseltilecek. Bu çerçevede 4 bin 264 derslik yapılacak. İlköğretimde de derslik başına düşen öğrenci sayısının 30'a düşürülmesi amacıyla 3 bin derslik yapılacak. Bölge üniversitelerinde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı da azaltılacak. 16 bin 850 kişilik yurt kapasitesi oluşturulacak. Kırsal kesimin sağlık hizmetlerine erişimi artırılacak. Kar motosikleti, arazi hizmetleri için ambulans gibi araçlar artırılarak "acil" hizmetlerine sunulacak. Engelli ve yaşlı hizmetleri için altyapı ihtiyacı karşılanacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...