Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Gümrüklerde kâğıt israfına savaş açıldı

Gümrüklerde kâğıt israfına savaş açıldı

Ekonomi Haberleri

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının kâğıt maliyetini ortadan kaldırmak için başlattığı Özet Beyan uygulaması meyvelerini vermeye başladı.

Damla Peker ANKARA
Yasal ticaretin kolaylaştırılmasına yönelik hedefler doğrultusunda 2012 yılında başlatılan 'Özet Beyan' uygulaması beklenen sonuçları verdi. Eşya ve taşıtlara ilişkin bilgilerin, eşyanın Türkiye'ye girmeden elektronik ortamda alınmaya başlandığı ve kâğıt maliyetlerini ortadan kaldırdığı 'Yeni Özet Beyan Uygulaması' kapsamında işlem süreleri kısalırken, lojistik gecikmelerden kaynaklı maliyetlerde de azalma yaşandı.
Hava ve deniz yolunda kullanılan yaklaşık 488 bin özet beyanın kâğıt kullanılmadan sadece elektronik ortamda düzenlenmesiyle sektörde geçen yıl yaklaşık 976 bin TL tasarruf sağlandı. Bakanlığın hedefi, dış ticaret operasyon maliyetlerinde yıllık 33 milyon TL tasarruf sağlamak. 'Özet Beyan' uygulaması ile eşya gelmeden risk analizi yapılabiliyor. Suç teşkil eden, yasak, tehlikeli veya sakıncalı eşyalar yurda girmesi engellenerek taşıttan inmeden sınır dışı edilebiliyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...