Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Deprem Nepal'in kültürel mirasını tahrip etti

Deprem Nepal'in kültürel mirasını tahrip etti

DÜNYA Haberleri

Nepal'deki deprem, Katmandu Vadisi'ndeki UNESCO tarafından dünya mirası ilan edilmiş olan yedi alandan en az dördünde büyük tahribata neden oldu

Nepal'de Cumartesi günü meydana gelen büyük deprem, Katmandu Vadisi'ndeki UNESCO tarafından dünya mirası ilan edilmiş olan yedi alandan en az dördünde büyük tahribata neden oldu. Bunlardan üçünün kentin meydanları olduğu belirtiliyor.
Deprem yaşayanların anlattığına göre sadece yaklaşık bir dakika sürdü ama yüz yıllardır ayakta kalmış tarihi binalar yerle bir oldu.
Nepali Times gazetesinden Kunda Dixit BBC'ye yaptığı açıklamada, anıtların yeniden inşa edilebilecek olmasına rağmen, meydana gelen tahribatın kültürel anlamda hesaplanamayacak bir kayıp olduğunu söyledi.
Şimdiye dek Nepal'in en iyi korunmuş eski kenti olan Bhaktapur'da evlerin yarısının yıkıldığı, tapınakların yüzde 80'inin hasar gördüğü bildiriliyor.
Deprem Nepal'in kültürel mirasını tahrip etti
Yıkılan yapılar arasında bir zamanlar başkent Katmandu semalarına hükmeden Dharahara kulesi de bulunuyor. Kuleden geriye şimdi sadece tabanı ve kısa bir bölümü kaldı.
1832'de Nepal'in ilk başbakanınca yaptırılan ve Bhimsen Kulesi olarak da bilinen bu alan, 200 basamaklı merdivenle çıkılan seyir balkonundaki manzara dolayısıyla turistlerin rağbet ettiği yerler arasındaydı.
Depremden hemen sonra ortaya çıkılan fotoğraflarda, UNESCO dünya mirası alanlarından biri olan, Katmandu'nun Eski Şehir'indeki Durbar Meydanı'nın da büyük hasar gördüğü izleniyor.
UNESCO, saraylar, avlular ve tapınaklar bütününden oluşan Durbar meydanını "Katmandu'nun sosyal, dini ve kentsel odak noktası" olarak nitelendiriyor.


16. yüzyıldan kalma tapınak yıkıldı
Bhaktapur ve Patan'daki Durbar meydanlarının da depremden büyük zarar gördüğü anlaşıldı. Bhaktapur'da meydanda bulunan ana tapınağın çatısını kaybederken, 16. yüzyıldan kalma, kumtaşından yapılma duvarları ve tepeleri altın kaplamalı pagodalarıyla ünlü Vatsala Durga tapınağı depremde yıkıldı.
Patan'daki 3. yüzyıldan kalma alanda bulunan yapılar da tahribata uğradı. Swayambhunath'ta 5. yüzyılda kurulan Budist tapınakların da tahrip olduğu öğrenildi.
Deprem sonrası video kayıtlarında tarihi binalardan birinin yıkılmış ön cephesi görülüyor. Ancak büyük bir sembolik önem taşıyan Budist heykel yıkılmadı.
Boudhanath anıtı ile Pashupatinath Hindu tapınağında da tahribat olduğu haberleri alınıyor. Bütün bu tarihi yapıların onarılıp onarılamayacağı henüz belirsiz.
Tarihçi Prushottam Lochan Shrestha, "Katmandu, Bhaktapur ve Lalitpur [Patan]'daki Dünya Mirası Alanı olarak kabul edilmiş anıtların çoğunu kaybettik. Bu yapılar yeniden özgün şekillerine kavuşturulamaz." dedi.
Bununla birlikte, bölgede 1934 yılında meydana gelen daha da büyük depremde tahrip olan aralarında Dharahara kulesinin de bulunduğu yapıların çoğu onarılabilmişti.


Kaynak: BBC Türkçe





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...