BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Organik çayımız Avrupa’ya açılıyor

Organik çayımız Avrupa’ya açılıyor

ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, 3 milyon 200 bin ton olan dünya çay üretiminin yüzde 2’sini oluşturan organik çayın en iyisinin Türkiye’de yetiştirildiğini söyledi.



RİZE (İHA) - ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, 3 milyon 200 bin ton olan dünya çay üretiminin yüzde 2’sini oluşturan organik çayın en iyisinin Türkiye’de yetiştirildiğini söyledi. Türkiye’deki çay üretiminin yüzde 65’inin Rize, yüzde 21’inin Trabzon, yüzde 11’inin Artvin ve yüzde 3’ünün de Giresun ve Ordu’nun Fatsa ilçesine kadar olan alanda üretildiğini belirten Yüce, bu üretim sahasının 29 kilometre derinliğindeki bölgesinde organik çay üretiminin sağlıklı bir şekilde yapılabileceğini ifade etti. Bölge her tür kimyasal etkiden arınmış olduğundan, bio çay üretimine de uygun bir yapı sergiliyor. Aslında Türkiye’deki çayın yarı organik olduğunu, tabii hayvan gübresi ve budamalar sırasındaki çay çöpü ve liflerle çayın gübrelendiğini, bu yüzden kimyevi gübrenin kullanılmadığını anlatan Yüce, lezzet olarak Türk çayının Avrupa’da yeterince tanınmadığını, 3 Ekim’de AB müzakerelerinin başlamasıyla tarım alanında ilk atağın çayda olacağını söyledi. ÇAYKUR’un ürettiği çayın tamamını satabilecek duruma geldiğini vurgulayan Yüce, sözlerine şöyle devam etti: “Geçen yıl iç piyasaya 110 bin ton, dış pazarda 21 ülkeye 5 bin 80 ton çay ihraç ettik. Ülkemiz kuru çay üretiminde dünya altıncısı. Yıllık çay tüketiminde ise kişi başına dördüncü sıradayız. Dünyada pazarı artan yeşil çay üretimi için de Taşlıdere fabrikamızı tahsis ettik.”
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 116631
    % 0.03
  • 3.79
    % -0.43
  • 4.6395
    % -0.44
  • 5.2615
    % -0.43
  • 162.062
    % -0.57
 
 
 
 
 
KAPAT