Kentsel dönüşüme harcanan para 1.3 milyar TL

Kentsel dönüşüme harcanan para 1.3 milyar TL

EMLAK Haberleri

Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Vedad Gürgen, bugüne kadar kentsel dönüşüme 1 milyar 350 milyon harcadıklarını söyledi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 'Kentsel Dönüşüm Projeleri'nde bugüne kadar gelinen noktayı, yeni başlayacak projeleri ve kentsel dönüşümdeki hedefleri kamuoyuyla paylaşıyor. Bugüne kadar 1 milyar 350 milyon lira harcanan kentsel dönüşüm projelerinin üç sacayağı olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yerel yönetimler ve vatandaşların, bir araya geleceği 'Kentsel Dönüşüm Aileleri Buluşması' öncesi bir açıklama yapan Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Vedad Gürgen, ilkini İstanbul'da yapacakları bu buluşmayla, kentsel dönüşümü tüm toplum kesimlerinin gündemine sokmayı hedeflediklerini söyledi.


2018'de 159 proje bitecek


Cumhuriyetin yüzüncü yılında 6.5 milyon riskli konutun dönüşümünün sağlanmasını hedeflediklerini söyleyen Gürgen, 2012 yılından bugüne kadar ilan edilen 159 riskli alan projesinin tamamının proje çalışmalarının başladığını ve büyük çoğunluğunun 2018'de tamamlanacağını açıkladı. Kentsel dönüşüm için riskli alan ilan edilen 123 bölgede belediyelerin yetkilendirildiğini hatırlatan Gürgen, 29 projede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 5 projede TOKİ, 2 projede ise maliklerce uygulama yapıldığını aktardı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca 200'e yakın proje teklifinin halen incelendiği bilgisini veren Gürgen, uygun görülenler ve riskli alan ilan edilen bölgelerde de 2018 yılına kadar projelerin başlamış olacağını ifade etti. Bugüne kadar kentsel dönüşüm için 1 milyar 350 milyon lira harcadıklarını ifade eden Gürgen, kentsel dönüşümün 1 milyon 150 bini kentsel dönüşüm alanlarında, 850 bini ise bireysel yapılarda olmak üzere toplam 2 milyon kişiyi etkilediğini kaydetti. Gürgen, 2013'ten bugüne iki yıl içinde 475 milyon lira kira yardımı yapıldığını açıkladı.


9 şiddetine dayanıklı


Kentsel dönüşüm ile en az 9 şiddetinde depreme karşı dayanıklı yapıların oluşturulduğuna dikkat çeken Vedad Gürgen "Binalar yapım aşamasında 3 ayrı denetimden geçiyor. Bakanlıkça proje ve planlar kontrol edilmekte, ilgili müdürlüklerimiz yerinde denetimler gerçekleştirilmekte ve ayrıca yapı denetim kuruluşlarınca da denetimler yapılıyor" dedi. Dönüşümde sütüncül bir yaklaşım ile altyapı sorunlarını gidermek ve yaşam kalitesini arttırmaya çalıştıklarını vurgulayan Gürgen, enerji tasarrufuyla ilgili olarak da şu bilgiyi verdi: "Bir yapının dönüşümünden sadece dış cephe yalıtımı ile yıllık 500 lira yakıt tasarrufu sağlanıyor. Bugüne kadar yapılan dönüşümlerle 500 binden fazla yapı yenileniyor. Bunun ülkeye enerji tasarrufu bakımından yıllık katkısı 250 milyon lira."


KONUTLARDA KARANLIK ODA YOK


Kentsel dönüşümün tasarım ve uygulama süreçlerinde yapıların konumunu belirlerken güneş, rüzgar, eğim ve eşik analizlerinin yapıldığını ifade eden Gürgen "Konutlar güneşten maksimum düzeyde fayda sağlanacak şekilde tasarlanıyor. Kentsel dönüşüm kapsamında karanlık oda, salona bağımlı oda gibi kavramlar yer almaz aksine daha modern ve günümüz yaşam koşularına uygun tasarımlar oluşturulur. Tasarımlarda en önemli husus yenilikçi tasarımlarla yerele özgü mimarinin tercih edilmesi" dedi.


BÜYÜK ÖLÇEKLİ PROJELER


-İstanbul Yenişehir Projesi


-İstanbul Finans Merkezi


-Diyarbakır Sur İçi Bölgesi Master Plan Çalışması


-Ankara Demetevler Bölgesi Master Plan Çalışması


-İzmir Karabağlar İlçesi Kentsel Dönüşüm Projesi


-Erzurum Yakutiye ve Aziziye Kentsel Dönüşüm Projezi


-Sakarya Erenler Kentsel Dönüşüm Projesi


-Ankara Altındağ, Mamak, Çankaya Ve Elmadağ İlçeleri Kentsel Dönüşüm Projeleri


-Kütahya Merkez ve Pazarlar İlçesi Kentsel Dönüşüm Projeleri


-İstanbul Gaziosmanpaşa,


Esenler, Beyoğlu, Küçükçekmece, Zeytinburnu, Pendik,


Bağcılar ve Kadıköy Kentsel Dönüşüm Projeleri


-Adana Seyhan ve Ceyhan İlçeleri Kentsel Dönüşüm Projeleri


-Çorum Osmancık Kentsel Dönüşüm Projesi


-Edirne Menzilahir Kentsel Dönüşüm Projesi


-Bursa Yıldırım İlçesi Kentsel Dönüşüm Projesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...