6.5 milyon riskli bina yeniden yapılacak

6.5 milyon riskli bina yeniden yapılacak

Ekonomi Haberleri

'Kentsel Dönüşüm Aileleri Buluşması" ile bütün kesimlerin gündemine bu konuyu taşıyacak ve 2023'e kadar 6.5 milyon hedefine ulaşacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yerel yönetimler ve vatandaşlara kentsel dönüşümü anlatacak. "Kentsel Dönüşüm Aileleri Buluşması" projesiyle konunun bütün toplum kesimlerinin gündemine getirilmesi amaçlanıyor. Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Vedad Gürgen; 2012 yılından bugüne kadar ilan edilen 159 riskli alan projesinin tamamının proje çalışmalarının başladığını ve büyük çoğunluğunun 2018 yılında tamamlanacağını açıkladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca 200'e yakın proje teklifinin incelendiği bilgisini veren Gürgen, uygun görülen bölgelerde de 2018 yılına kadar projelerin başlamış olacağını ifade etti. Bugüne kadar kentsel dönüşüm için 1 milyar 350 milyon TL para harcadıklarını ifade eden Gürgen, "Bu hareket toplam 2 milyon kişiyi etkiledi. 2013 yılından bugüne kadar 475 milyon lira kira yardımı yapıldı. Dönüşümle en az 9 şiddetinde depreme karşı dayanıklı yapılar oluşturuluyor. Salt konut veya ticaret alanı üretimi de yapmıyoruz. Projeler, sosyal ve kültürel faaliyetleri barındıran parkları, yeşil alanları ve spor tesisleri barındırıyor" açıklamada bulundu.
KARANLIK ODA YOK
Kentsel dönüşümün tasarım ve uygulama süreçlerinde yapıların konumunu belirlerken güneş, rüzgâr, eğim ve eşik analizlerinin yapıldığını ifade eden Gürgen; "güneşten maksimum düzeyde fayda sağlanacak şekilde tasarımlar yönlendirilmektedir. Kentsel dönüşüm kapsamında karanlık oda, salona bağımlı oda gibi kavramlar yer almamakta, aksine daha modern ve günümüz hayat koşularına uygun tasarımlar oluşturulmaktadır. Tasarımlarda en önemli husus, yerele özgü mimarinin tercih edilmesidir" diye konuştu. Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında kat mülkiyetli tapuların dağıtıldığını da vurgulayan Gürgen; kırsal alanlarda yapılarını yenilemek isteyen vatandaşların bu imkândan faydalanabileceklerini açıkladı.
Enerji maliyeti de yılda 3 milyar lira azalacak

Altyapı problemlerini gidermek, güvenli binalarda yaşamak ve hayat kalitesini yükseltecek sosyal alanlar için yapılan kentsel dönüşüm, enerji tasarrufuna da büyük katkı sağlıyor. Bir yapının dönüşümünden, sadece dış cephe yalıtımı ile yıllık 500 TL yakıt tasarrufu sağlanıyor. Bugüne kadar gerek alan bazında gerekse bireysel bazda yapılan dönüşümlerle, 500 binden fazla yapı yenilendi. Bunun ülkeye enerji tasarrufu bakımından yıllık katkısı 250 milyon TL'yi buluyor. 6.5 milyon yapının dönüşümü sağlandığında, bu rakam yıllık 3 milyar lirayı aşacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...