Avustralya, Endonezya büyükelçisini geri çağırdı

/ Kaynak: AA
Avustralya, Endonezya büyükelçisini geri çağırdı

DÜNYA Haberleri  / AA

Avustralya, iki vatandaşını idam eden Endonezya'ya sert tepki gösterdi. Avustralya, büyükelçisini geri çağırma kararı aldı.

Avustralya Başbakanı Tony Abbott, Endonezya'da uyuşturucu kaçakçılığından idama mahkum edilen iki vatandaşı Andrew Chan ve Myuran Sukumaran'ın bu sabah kurşuna dizilerek idam edilmesi kararına tepki olarak Endonezya'daki büyükelçisini istişare amaçlı olarak geri çağırdı. Endonezya'nın Nusakambangan adasındaki Besi hapishanesinde gerçekleştirilen idamları "Gereksiz ve zalimce" nitelendiren Avustralya Başbakanı Tony Abbott "Büyükelçimiz istişareler için geri çekilecektir" dedi. İnfaz kararlarının gerçekleştirilmesini Avustralya ve Endonezya ilişkilerinde "karanlık an" olarak değerlendiren Abbott, büyükelçinin geri çekilmesinin, Andrew Chan ve Myuran Sukumaran'ın işlemlerinin tamamlanmasından sonra yapılacağını söyledi. Ancak büyükelçinin ne kadarlık bir süre için geri çekildiği konusundan ise herhangi bir açıklama yapmadı. Son yaşanan olaylar için "Sıra dışı ve gerçekten görülmemiş" olarak niteleyen Abbott "Belirtmek isterim ki Avustralya ve Endonezya arasında çok önemli ilişki var ama bu son saatlerde olanlardan dolayı acı çekiyoruz" dedi. Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop da idamlar konusunda, "Çok ağır bir kalp ağrısı içinde teyit ediyorum son dakikaya kadar idamın durdurulması için gösterdiğimiz tüm çabalara rağmen, iki avustralya vatandaşımız ve Andrew Chan ve Myuran Sukumaran bu sabah idam edildi" dedi.
MUHALEFET HÜKÜMETE DESTEK VERDİ
Avustralya'da ana muhalefet Avustralya İşçi Partisi (ALP) lideri Bill Shorten da yaptığı açıklamada büyükelçinin geri çekilmesi kararını desteklediklerini ifade ederek, "Önümüzdeki günlerde verilecek daha farklı cevapları belirlemek üzere hükümet ile görüşeceğiz" dedi. Avustralya Yeşiller Partisi Lideri Christine Milne ise "Avustralya'nın güçlü durup, Endonezya'nın hukuk sistemine uluslararası soruşturma açtırması gerekiyor" dedi. Avustralya "Bali Nine" adlı çetenin üyesi Andrew Chan ve Myuran Sukumaran, 2005'te Bali'den Avustralya'ya 8,3 kilogram eroin götürmek isterken havaalanında yakalanarak idama mahkum edilmişlerdi.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...