Giota'nın gözünden Atina

Giota'nın gözünden Atina

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Aynı coğrafyanın farklı renkleri, Yunanlılar ve Türkler. İşte Giota Trigoni'nin Atina'yı anlattığı kitabı 'Benim gözümden Atina'.

Tarihi çatışmalar, kültürler arası etkileşimler, savaşlar, fikirler ve bugün... Tarihi husumetlerin gölgesinde inşa edilmeye çalışılan barış ve engeller. Belki bu engelleri önümüze koyanları biliyoruz, hepimiz tanırıyoruz onları. Dün bizi ayıranlar, bizi birbirimize kırdıranlar bugün yine devrede bu kez birleştirmemek için çaba harcıyor. nbsp;

AYASOFYA SEVGİSİ İÇİN GÖREVİNDEN VAZGEÇEN SİYASETÇİ

Yunan siyasetçi ilk kez birkaç yıl önce ülkemizde ortak olduğu otelle anılmıştı. Sultanahmet'in yanı başında, Ayasofya ile göz göze olan And Otel'e ortak olan Trigoni bir anda hedef tahtasına konuldu. Yunan siyasi partilerinden "Yeni Demokrasi"deki görevinden bu otel yüzünden istifa etmek zorunda kaldı. Türk turizmine hizmet ettiği öne sürüldü, tepki gösterildi ama o vazgeçmedi. Ve bugün, Ayasofya ile yanyana.

GIOTA'NIN GÖZÜNDEN ATİNA

Giota, Yunanlı fotoğraf sanatçısı Anna Galanou ile Atina sokaklarına düştü ve renkli bir kitap hazırladı. Şiirler, fotoğraflar, düşünceler. Mükemmel bir eser, farklı bir bakış açısıyla ortaya çıkmış oldu. Kitapta dikkatimi çeken en önemli unsur, "bizi" görmem. Yiyecekler, oyunlar, karakterler, sokaklar, bizim lezzetlerimizden, renklerimizden çokta farklı değil.

Hacıvat ve Karagöz'ümüzün adı "Karagiozis" ve "Hadjiavatis" onlarda. Kebap gördüm fotoğrafların arasında, ona da "Souvlaki" diyorlar. Manavı, balıkçısı, restorantı, pazarı, hediyelik eşya satan dükkanları... sanki bizimkilerin kopyası. Giota'nın gözünden gördüğüm kadarıyla, çok farklı değil bizimkinden Atina sokakları.

"HEPSİ BİZİM"

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiğim bir görüşmede Yunan bir arkadaşım ile tatlı bir çekişme oldu aramızda. Dönerimize "bizim" dedi. Sonra, baklavayıda sahiplendi, e akide şekeride onlarınmış. Lavaş ve nicesi, dikkatimi çeken en önemli şey bizde olan ürünlerin sonuna "i" harfini eklemeleri. "İ" ekleyince Yunan, "i"siz olunca Türk işi anlayacığınız. Bunlar işin şaka tarafı tabi ki, söyleyebileceğim şu ki; keşke tüm derdimiz dostluk çerçevesinde yaptığımız bu lezzet çekişmesi olsa.

KİTABIN TÜRKÇESİ OLACAK

Giota'nın kitabı şu an için Yunanca ve İngilizce hazırlandı. Yunanistan ve İsviçre'de tanıtımı yapıldı. Türkçe düzenlemenin ne zaman çıkacağı hakkında net bir tarih yok ancak ciddi bir hazırlık var. Umarım en yakın zamanda hazırlanır ve raflardaki yerini alır.

GIOTA TRIGONI KİMDİR?

Atina doğumlu Giota Trigoni, Avusturya ve Sırbistan'da diş hekimliği ve oral patoloji eğitimi aldı. Bir dönem Los Angeles'ta yaşayan ve estetik diş hekimliği üzerine seminerlere katılan Giota, aynı zamanda iyi bir piyanist. İstanbul'daki And Otel'in ortaklarından ve Yunan Amerikan Birliği'nin aktif üyesi olan Giota, Lihtenştayn ve Yunanistan'da diş hekimliğini sürdürüyor.

Giota, Yunanistan'daki Yeni Demokrasi partisinde Evrytania ve On İki Adalar sorumlusu olarak görev yaptı. 2012'de İsviçre'de yılın kadını ödülüne layık görüldü. 2013 yılında Anna Galanou ile birlikte hazırladığı "Benim gözümden Atina" isimli foto-kitap büyük ilgi gördü. Giota Trigoni 2014 yılında Yunanistan'ın yabancı medya elçisi oldu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...