Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Safra kesesi hastaları dikkat!

/ Kaynak: DHA
Safra kesesi hastaları dikkat!

SAĞLIK Haberleri  / DHA

Prof.Dr. Alper Akcan, safra kesesi ve safra yolları hastalıklarında gereksiz tedavilerin sonucunda hastalığın ameliyata kadar ilerleyebileceğini söyledi.

Memorial Kayseri Hastanesi, il genelinde görev yapan aile hekimlerine yönelik 'Safra Kesesi Hastalıkları' konulu bir eğitim düzenledi. Eğitimde Genel Cerrahi Uzmanı Prof.Dr. Alper Akcan 'Akut Kolesistit ve Kolonjitler', Gastroenteroloji Uzmanı Doç.Dr. Alper Yurci, 'Safra Yolu Hastalıklarında Endoskopik Yaklaşım' ve Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Mustafa Gök, amp;Safra Kesesi ve Safra Yolları Taşları' konularını aile hekimlerine anlattı. nbsp;Prof.Dr. Alper Akcan, safra yolu hastalıklarının toplumda çok sık görülen ve hastanelerde tedavi ve ameliyat gerektiren bir hastalık grubunu oluşturduğunu söyledi. Bu grup hastalıkların cerrahi ve endoskopik tedavilerin yaygın uygunlandığını belirten Prof.Dr. Alper Akcan, şöyle dedi:
"Bu nedenle aile hekimi arkadaşlarımızı bu anlamda, gerek hastalığın tanısı, gerek tedavisi ve sonraki takip sürecinde neler yapabileceğimiz konusunda bilgilendiriyoruz. Bu hastalıkta da erken tanı, yerinde tedavi son derece önemli. Ama diğer taraftan safra yolu hastalıkları maalesef gereksiz tedavi uygulanan bir hasta grubunu oluşturuyor. Bu grubu da iyi belirlemek, bazen ameliyata kadar gidebilecek gereksiz tedavilerden korumak gerekiyor."
Safra yolu ve safra kesesi kanserlerinin toplumda çok sık olmamakla birlikte karşılaştıkları kanser grubunu oluşturduğunu anlatan Prof.Dr. Akcan, şöyle devam etti:
"Ama iyi huylu hastalıkları daha sık görünüyor. Safra kesesi taşları ve safra yolları taşları hastalarıyla daha çok karşılaşıyoruz. Kötü huylu hastalıklarda toplumda giderek artan bir oran gözlenmeye de başlandı. Özellikle erken teşhisin önemli olduğu da bu grup. Şuanda kanser hastalarında kanseri önleyecek bir bilgimiz ve tedavi yok. Yapabileceğimiz tek şey bu hastaların erken dönemde tanısını sağlayarak hastalık yayılmadan tedavisini sağlayabilmek."
Op.Dr. Mustafa Gök de eğitimde aile hekimlerine hangi durumlarda safra kesesi ve safra yolu hastalıklarında cerrahi gerektirdiğini, ileri tetkikleri anlattıklarını, bu konularda meslektaşlarını bilinçlendirmeyi amaçladıklarını söyledi.


SAĞLIK
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...