Yeni cumhurbaşkanı ile enerji politikaları değişecek

/ Kaynak: AA
Yeni cumhurbaşkanı ile enerji politikaları değişecek

Ekonomi Haberleri  / AA

Mustafa Akıncı'nın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından enerji konusunda ciddi bir takım gelişmeler yaşanacak enerji politikaları değişecek.

Girne Amerikan Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Evren Altınkaş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Mustafa Akıncı'nın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından enerji konusunda ciddi birtakım gelişmelerin yaşanacağını, enerji politikalarının değişeceğini savundu.


Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında KKTC'nin izlemesi muhtemel enerji politikalarını AA muhabirine değerlendiren Altınkaş, geçen günlerde Yunanistan'ın Birleşmiş Milletler nezdinde yaptığı "Kıbrıs Garantörlük Antlaşması'nın iptali" ile ilgili başvurunun da enerji politikalarındaki gelişmeler hakkında birtakım ipuçları verdiğini ifade etti.


Antlaşma iptali için yapılan başvuruya gerekçe olarak "Kıbrıs eşit ve egemen bir devlettir. Dolayısıyla diğer devletlerin garantörlüğüne ihtiyacı yoktur" ifadesinin kullanıldığına dikkati çeken Altınkaş, "Antlaşma iptali için sunulan gerekçeleri, özellikle uluslararası toplumu ve Birleşmiş Milletler'i etkileme amaçlı bir hamle olarak görmekte fayda var. Bütün bunlar, enerji konusunda ciddi birtakım gelişmelerin olacağının da göstergesi" ifadelerini kullandı.


Doğalgaz Türkiye üzerinden Avrupa'ya


Cumhurbaşkanı Akıncı'nın enerji kaynakları için federal bir çözüm önerisinde bulunduğunu hatırlatan Altınkaş, "Federal bir çözüm sonrasında doğalgaz da dahil olmak üzere tüm kaynakların federal otoriteye ait olacağı ve en iyi alternatifin doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya sokmak olduğu belirtiliyor" dedi.


Sunulan alternatif projenin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin önerdiği doğalgazı sıvılaştırarak taşıma projesine kıyasla daha az maliyetli olduğuna dikkati çeken Altınkaş, "Akıncı'nın federal bir çözüme yönelik daha girişken ve aktif olacağının bariz olması, BM'nin de bu tutumu desteklemesi, Yunanistan'ın yaptığı başvuru gibi veriler ışığında birtakım değişikliklerin olması için geriye kalan iki aktör olarak Türkiye ve Güney Kıbrıs'ın tavırları belirleyici olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.


Doğu Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aylin Gürzel de Cumhurbaşkanı Akıncı'nın tecrübeleriyle, yeni bir sürecin başlayabileceğini ve enerji konusunda da ortak yarar üretmenin mümkün olabileceğini belirtti.


Bütün aktörlerle temas halinde olmanın faydalı olacağını vurgulayan Gürzel, "Bence sorun siyasidir ve çözümü için ortak irade şarttır. Sadece Türkiye ile Yunanistan arasında değil, diğer aktörler arasında da yapıcı söylemler etkili olacaktır" diye konuştu.


KKTC'de 26 Nisan'da yapılan seçimleri, oyların yüzde 60,38'sini alan Mustafa Akıncı kazanmıştı.


Akıncı, Türkiye ile kardeşlik ilişkisi istediklerini söylemiş ve Kıbrıs'ın "Yavru Vatan" olmak yerine, ayağa kalkarak kendi ayakları üzerinde duran bir ülke haline gelmesi gerektiğini ifade etmişti.


Seçimin ardından AB Komisyonu Sözcüsü Natasha Bertaud da Kıbrıslı Türklerin yeni lideri Akıncı ve Rum lider Anastasiadis'in müzakereleri yeniden başlatmaları konusunda umutlu olduklarını açıklamıştı.


Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...