Şam'daki Osmanlı Bayrağı Türkiye'ye emanet

Şam'daki Osmanlı Bayrağı Türkiye'ye emanet

GÜNDEM Haberleri

Yüz yıl önce Şam'da Osmanlı egemenliğini simgeleyen ancak savaş sırasında kaybolan Osmanlı Bayrağı'nın İngiltere'den Türkiye'ye iade edildiğini bildirildi

Yüz yıl önce Şam'da Osmanlı egemenliğini simgeleyen bayrağın Türkiye'ye iade edildiğini anlatan Çelik, bunun kendileri için heyecan verici olduğunu söyledi. Bayrağın savaş sırasında kaybolduğunu aktaran Çelik, şunları kaydetti: "İngiliz kuvvetleri oraya geldiğinde Şam'da Osmanlı karargahını işgal ediyorlar. Bu bayrağı gönderden indiriyorlar. General Allenby, bunu Başçavuş Edgar Turner'a veriyor. Turner da bunu alıp İngiltere'ye götürüyor. Bu, uzun yıllar Turner ailesinde, aile hatırası olarak kalıyor. Onun torunu bizim dünyaya yaptığımız bu çağrıları duydu ve bayrağı iade etmek istedi. Özel bir yer hazırladık. Birinci Dünya Savaşı'nın 100. yılına denk geliyor, sergileyeceğiz. Bunu benim bakanlık dönemimdeki en kıymetli yurtdışından gelen eser olarak görüyorum." Bu bayrakla ilgili bir dileğinin daha olduğunu belirten Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bu bayrağın Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda sergilenmesi konusunu arz edeceğini söyledi. Düzenli ve yoğun bir şekilde polisiye roman okuduğunu anlatan Çelik, yurtdışında bakanlığın bu eserlerin peşine düşmesi bakımından geliştirdiği stratejilerin, müfettişlerin yaptığı çalışmaların, polisiye roman olacak kadar titiz bir şekilde yürütüldüğünü ifade etti. Konuyla ilgili hukuki sürecin uzun sürdüğünü, iadelerin diplomasi yoluyla halledilmesine çalıştıklarını belirten Çelik, bu eserleri iade edenleri Türkiye'ye davet edeceklerini bildirdi. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, yüz yıl evvel Şam'da Osmanlı egemenliğini simgeleyen ancak savaş sırasında kaybolan Osmanlı Bayrağı'nın İngiltere'den Türkiye'ye iade edildiğini bildirdi. Çelik, konuk olduğu AA Editör Masası'nda geçmiş yıllarda yurtdışına kaçırılan çok sayıda eserin Türkiye'ye iadesine ilişkin bakanlığın yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yüz yıl önce Şam'da Osmanlı egemenliğini simgeleyen bayrağın Türkiye'ye iade edildiğini anlatan Çelik, bunun kendileri için heyecan verici olduğunu söyledi.
Bayrağın savaş sırasında kaybolduğunu aktaran Çelik, şunları kaydetti:
"İngiliz kuvvetleri oraya geldiğinde Şam'da Osmanlı karargahını işgal ediyorlar. Bu bayrağı gönderden indiriyorlar. General Allenby, bunu Başçavuş Edgar Turner'a veriyor. Turner da bunu alıp İngiltere'ye götürüyor. Bu, uzun yıllar Turner ailesinde, aile hatırası olarak kalıyor. Onun torunu bizim dünyaya yaptığımız bu çağrıları duydu ve bayrağı iade etmek istedi. Özel bir yer hazırladık. Birinci Dünya Savaşı'nın 100. yılına denk geliyor, sergileyeceğiz. Bunu benim bakanlık dönemimdeki en kıymetli yurtdışından gelen eser olarak görüyorum." Bu bayrakla ilgili bir dileğinin daha olduğunu belirten Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bu bayrağın Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda sergilenmesi konusunu arz edeceğini söyledi. Düzenli ve yoğun bir şekilde polisiye roman okuduğunu anlatan Çelik, yurtdışında bakanlığın bu eserlerin peşine düşmesi nbsp;bakımından geliştirdiği stratejilerin, müfettişlerin yaptığı çalışmaların, polisiye roman olacak kadar titiz bir şekilde yürütüldüğünü ifade etti. Konuyla ilgili hukuki sürecin uzun sürdüğünü, iadelerin diplomasi yoluyla halledilmesine çalıştıklarını belirten Çelik, bu eserleri iade edenleri Türkiye'ye davet edeceklerini bildirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...