BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Dolar açan tomurcuklar

Dolar açan tomurcuklar

İspanya’ya yılda 20 milyar dolar gelir sağladığı için ‘dolar açan tomurcuklar’ olarak isimlendirilen kapari AB’den sağlanan fonla Diyarbakır’da yetiştirilecek.



DİYARBAKIR- Gıda, kozmetik, boya ve ilaç sanayiinde kullanılan ve dünya pazarlarında aranılan bir bitki olan ‘kapari’, Avrupa Birliği’nden sağlanan destekle Diyarbakır’da yetiştirilecek. GAP Bölgesi’nde sulamadan yararlanamayan tarım alanlarının değerlendirilmesi amacıyla başlatılan “Kapari Çiftçiliğinin Özendirilmesi ve Uygulaması” projesinde, Silvan’ın Karacalar Köyü pilot uygulama alanı olarak seçildi. 10 dönümlük alanda ekimi yapılacak kaparinin, tamamı yurt dışına ihraç edilecek. Çok değerli bir ürün olan kapariden İspanya yılda 20 milyar dolar gelir elde ediyor. Kapari, Avrupa’da ise sık tüketilen bir ürün ve bu sebeple pazarlamada sıkıntı olmaması tahmin ediliyor. Yılda 2 kez üretimi yapılan kaparinin tomurcuklarının kilosu, ortalama 2-3-4 dolardan ihraç ediliyor. Çorak toprakta büyüyor Kapari, Türkiye’de Akdeniz ikliminin hakim olduğu Batı Anadolu başta olmak üzere, Orta Anadolu’da Tokat ve civarında, Doğu Karadeniz ve Güneydoğu şehirlerinde tabii olarak yetişiyor. Türkiye’de “Kedi tırnağı, kargakavunu, menginik, devedikeni, keper, kepere, gebere, gebreotu ve gebereotu” gibi çeşitli isimlere sahip olan kapari, çalımsı yapıda, dik ve yatık olarak, patikalarda büyüyen dikenli bir bitki. Üretimi genellikle tohumla olan kapari, ağustos ve eylül aylarında karpuzcuk şeklinde olan meyveler veriyor. YEMEKTEN KİMYAYA... Konserve olarak hazırlanan kapari, turşu, salata, pizza üstü, balık ve av etleri yanında garnitür olarak tüketiliyor. Karaciğer fonksiyonlarını düzenlediği de belirtilen kapari, gıda, kozmetik, boya ve ilaç sanayiinde de kullanılıyor. İspanya’da yılda 20 milyar dolar gelir elde edilmesi sebebiyle bu ülkede kapari, “dolar açan tomurcuklar” olarak isimlendiriliyor.
 
 
 
 
 
 
 
Reklamı Geç
KAPAT