BM, 'Saldırıların sürmesinden endişeliyiz'

BM, 'Saldırıların sürmesinden endişeliyiz'

DÜNYA Haberleri

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Yemen'de çatışmaların ve hava saldırılarının sürmesinden derin endişe duyduğunu belirterek ateşkes çağrısı yaptı

BM Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamaya göre, ülkede devam eden çatışmalar nedeniyle ölü sayısı bin 200'ü geçti. 300 bin civarında kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.
Açıklamada, "Güvenilir raporlara" göre Aden'de ailelerin, bombalamalar ve keskin nişancıların sokaklardaki sivilleri hedef alması nedeniyle mahsur kaldıkları belirtildi.
Sivillere, hastane, okul ve BM yerleşkelerine saldırının insanlık suçu olduğu vurgulanan açıklamada, saldırıların ülkeye yardım girişini engellediğini, tüm havalimanlarının sivil uçuşlara kapandığı, bazı sivil uçakların doğrudan hedef alındığı kaydedildi.
"Yemen'in sağlık, su, hijyen ve telekomünikasyon sistemi çöküşün kıyısında" ifadelerine yer verilen açıklamada, ülkeye insani yardım ulaştırılmasının engellenmeye devam edilmesi halinde insani yardım çalışmalarının birkaç gün içinde sonlandırılacağı belirtildi.
Açıklamada, "BM Genel Sekreteri Ban, çatışan tüm taraflardan sivilleri ve sivil kurumları korumalarını, hastane ve sağlık kuruluşlarına yönelik saldırıları hemen sonlandırmalarını istedi.
Genel Sekreter Ban'ın derhal ateşkes yapılması çağrısını yinelediği açıklamada, ülkeye insani yardım ulaştırılmasına izin verilmesini, aksi halde zaten insani felaket yaşanan Yemen'de durumun daha da kötüleşeceği uyarısını yaptığı ifadesine ver verildi.
Ülkedeki Husilerin ilerleyişini durdurmak için Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, 26 Mart'ta "Kararlılık Fırtınası" adlı hava harekatı başlatmıştı.
Yemen'de Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yönetiminin müdahale çağrısı üzerine başlatılan operasyonun 21 Nisan'da sona erdiği açıklanmış, ancak hava saldırıları devam etmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...