BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Tavukçular: Her şey kontrol altında

Tavukçular: Her şey kontrol altında

Tavuk üreticileri, kapalı tesislerde yetiştirilen kümes hayvanlarının bakanlık denetiminde ve veteriner kontrolünde olduğunu belirterek, “Vatandaşlar açıkta yetişen kümes hayvanlarına dikkat etsin” uyarısı yaptı.



> Harun Yerebakan-Ali Yedek İSTANBUL - Dünyada görülen ve ülkemize de sıçradığı gibi Türkiye’nin de gündemini oturan ‘Kuş Gribi’ ile ilgili ferahlatıcı bilgiler veren uzmanlar, herşeyin kontrol altında olduğunu ve endişe edilecek bir durumun sözkonusu olmadığını belirtiyor. Konu ile ilgili The Marmara Otel’de bir basın toplantısı düzenleyen Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu üyeleri ve uzmanlar, açıkta yetiştirilen kümes hayvanlarına dikkat çekti. 18 tavuk üreticisi firmanın da katılımıyla yapılan toplantıda uzmanlar, “En önemli unsur bakanlık denetimi ve uzman veteriner kontrolünde yetiştirilen tesisler haricinde yetiştirilenlere dikkat edilmesidir. Nitekim ilk vaka, Manyas Gölü civarında salma olarak kara hindi yetiştiren bir çiftçimizin hayvanında belirlendi” dedi. İnsana geçme riski yok Sağlıklı Bilgi Platformu Yürütme Kurulu Başkanı Zuhal Daştan, Kuş gribinin, kesilmiş olarak kasapta satılan kanatlı hayvanlardan insana geçme riskinin olmadığını belirterek, “İyice yıkanmış ve kaynatılarak pişirilmiş, yüksek ateşle muamele görmüş bir kanatlı etinde ne kuş gribi mikrobu ne de herhangi bir mikroorganizmanın yaşaması mümkün değil” dedi. Daştan, vatandaşları canlı kanatlılarla temas etmemeleri konusunda da uyardı. Daştan, “Hastalık Türkiye’de Uzakdoğu’daki gibi yayılmaz. Çünkü o ülkelerde bu hayvanlar canlı satılıyor. Şu ana kadar entegre tavuk üretimi yapan tesislerde bu hastalığa rastlanmamıştır, rastlanması da düşük bir ihtimaldır. Bir vaka görüldüğünde mutlaka vakit geçirmeden bakanlığa haber vermeliyiz” dedi. Zararı bakanlık ödüyor Daştan, üreticilerin de zarar etmediğini, ithaf edilen hayvanların bedelini Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın ödediğini dile getirdi. Tarım Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, bakanlığa ilk ihbarın 5 Ekim’de yapıldığını ogünden beri yeni bir vakanın çıkmaması kendilerini sevindirdiğini belirterek, “Bölge kontrol altında. 1 ay önce tatbikat yapmıştık. Şu an için olay çıktığı ile sınırlıdır. Köydeki bütün kanatlılar itlaf ediliyor. 5 bin kanatlı hayvanın itlafı bugün bitecek. Ödenen ve ödenecek miktarın toplamı 100 milyarı bulmaz” dedi. Pakdil, bölgenin kanun gereği 21 gün karantina altında tutulduğunu, numunenin de incelenmek üzere İngiltere’deki laboratuara gönderildiğini de söyledi. Prof. Dr. Hüseyin Yıldırım da, “1 gram virüs bir milyon tavuğu öldürüyorsa bu işin ciddiyeti daha iyi anlaşılması lazım” dedi. En çok merak edilenler... * Hastalık daha çok ördek, hindi, tavuk, sülün, evcil kaz, bıldırcın, tavus kuşu, muhabbet kuşu, martı, bataklık kuşları, keklik, deniz kuşları, beç tavuğu ve papağan cinslerinde görülüyor. * Hastalık bugüne kadar yalnızca, hasta kanatlılarla doğrudan ve yoğun ilişkide olan insanlara (çiftliklerde çalışanlar, tavuk bakıcıları, horoz döğüşçüleri vb.) bulaşmıştır. * İyi pişmiş tavuk etinden insana virüs bulaşması mümkün değildir. Çünkü normal pişirme sıcaklığı olan 70 santigrat derecenin üzerindeki her pişirme virüsü etkisiz hale getiriyor. Hastalıklı bile olsa, pişirilmiş bir tavuk etinden bulaşan hiçbir vaka günümüze kadar rapor edilmemiştir. * Modern, entegre tesislerde yetiştirilen tavuklar hiçbir şekilde risk altında değildir. Türkiye’deki üretimin çoğu da bu firmalar tarafından gerçekleştirilmektedir. Kaldı ki iyi pişmiş tavukta virüs barınamamaktadır. Bu sebeple tüketicinin herhangi bir çekince duymasına gerek yok. Tavuk eti tüketmeye devam edilebilir.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 99149
    % -0.14
  • 6.0968
    % -1.3
  • 7.1623
    % -1.5
  • 8.0296
    % -1.17
  • 234.012
    % -1.68
 
 
 
 
 
Reklamı Geç
KAPAT