Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Patates 5 liraya çıkınca, yarış başladı!

/ Kaynak: İHA
Patates 5 liraya çıkınca, yarış başladı!

Ekonomi Haberleri  / İHA

Adana'da dar gelirli vatandaşlar, hasadı başlayan patates tarlalarına akın ederek, başak toplamak için birbiriyle yarıştı.

3 yıl önce kilogramı 20 kuruşa kadar düşen ve tarlada çürüdüğü için üretim alanları daralan patates, geçtiğimiz yıl yaşanan aşırı sıcaklardan sonra bu kış da yağışlı ve sert geçen hava şartlarının kurbanı oldu. Ürünün fiyatı pazarda 5 TL'ye kadar çıktı. Adana'da yaklaşık bir hafta önce patates hasadı başladı. Hasadın başlamasıyla birlikte fiyatların bir miktar düşeceği tahmin ediliyordu ancak Adana'da yağışlı ve soğuk geçen kış mevsimi nedeniyle patates rekoltesinde yüzde 40'lara varan düşüş görüldü.

Kuraklık, soğuk ve aşırı yağışın olmadığı dönemlerde dekar başına 4-5 ton patates elde edilirken, bu yıl bu oran 2.5 tona kadar düştü. Bu nedenle patates hasadı da fiyatları düşürmedi. Patatesin kilosunun 5 liraya kadar çıkmasa ve hasadın başlamasıyla fiyatın düşmemesi özellikle dar gelirli vatandaşları vurdu.

Adana'da yer yer patates hasadının başlamasıyla dar gelirli vatandaşlar patates tarlalarına hücum etti. Başak toplamak için tarlaya gelen dar gelirli vatandaşlar tarla sahibinin asıl ürünü topladıktan sonra tarlaya girmesine izin vermesiyle birlikte başak toplamaya başladı. Tarlada yüzlerce vatandaş başak toplarken, başak toplamaya kimi sırtında çocuğuyla, kimi karnında çocuğuyla bazı çocuklar da okul harçlığını çıkarmak için geldi.

Tarlada kalan patatesleri toplayan Murat Erol, inşaat işçisi olduğunu, evde 6 çocuk bulunduğunu, asgari ücretle geçindiği için patatesin kilosu 5 liraya kadar çıkınca alamaz durama geldiklerini bu nedenle tarlaya gelerek başak topladıklarını söyledi.

Kadınlar ise fiyatların çok pahalı olduğunu, pazarda patatese güç yetmediği için patatesin hasat edildiği tarlaları gözleyerek başak topladıklarını belirtti.

Lise öğrencisi Aylin Salhan ise patatesin çok pahalı olduğu için başak toplamaya geldiğini belirterek, "Annem mecbur pazardan patates alacak. Çünkü birçok yemekte patates kullanılıyor. Ben de anneme 'Sen patatese 5 lira vereceğine bana ver ben onu okul harçlığı yapayım sana tarladan başak toplarım' dedim. Annem bunu kabul etti ben de gelip başak topluyorum" dedi.

Salhan, okuyup ileride öğretmen olacağını, 10 kardeşi olduğunu söyledi.

Ekonomi
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...