Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

NASA uzay aracı Merkür'e çakıldı

/ Kaynak: AA
NASA uzay aracı Merkür'e çakıldı

TEKNOLOJİ Haberleri  / AA

NASA'nın Ağustos 2004'te fırlattığı Messenger uzay aracı ömrünü tamamlayarak gezegenin yüzeyine çakıldı.

NASA'nın Ağustos 2004'te Güneş'e en yakın gezegen Merkür'ü gözlemlemek için fırlattığı Messenger uzay aracı ömrünü tamamlayarak gezegenin yüzeyine çakıldı.


Uzay aracının resmi internet sitesi ve Twitter hesabından yapılan açıklamada, fırlatılmasından altı buçuk yıl sonra Merkür'ün yörüngesine yerleşen Messenger'ın yakıtının bittiği ve dört yıllık görevinin de sona erdiği belirtildi. nbsp;


NASA'nın aracı, dün gece saatte yaklaşık 14 bin kilometre hızla Merkür'e düştü.


Mart 2011'de Merkür'ün yörüngesine oturarak gezegenin tamamını gözlemleyen ilk uzay aracı olan Messenger'ın düşmesiyle gezegenin yüzeyinde yaklaşık 16 metre çapında krater oluştu.


Çakılmanın gezegenin Güneş'e bakan yüzünde meydana gelmesi nedeniyle NASA teleskopları Messeger'ın Merkür'e çarpış anını gözlemleyemedi.


Uyduda bulunan ve ilk önce yakıt olarak kullanılması planlanmayan helyum gazının devreye sokulması sonucu Messenger'ın ömrünün beklenenden birkaç hafta uzun sürdüğü bildirildi.


2011'den bugüne Merkür'ün yörüngesinde 4 bin 100 tur atan Messenger, gezegenden dünyaya 289 binden fazla görüntü gönderdi. Saatteki ortalama hızı 147 bin kilometre olan uydu, gezegenle birlikte güneşin etrafında 32,5 kez döndü.


Avrupa Uzay Ajansı ve Japon Uzay Ajansı, 2024'te Merkür'ün yörüngesine yerleşmek üzere 2017'de iki yeni uydu fırlatmayı planlıyor.

TEKNOLOJİ
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...