BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Organik tarımda üs oluyoruz

Organik tarımda üs oluyoruz

Avrupa ülkelerine kıyasla daha fazla güneş alan Türkiye’de yetişen sebze ve meyve, hem daha sağlıklı hem de daha lezzetli oluyor. Yıllardan beri bu ürünlere ilgi gösteren Avrupa şimdi de Türkiye’de hızla gelişen organik tarıma yöneldi. AB ile üyelik müzakerelerini başlatan Türkiye, böylece tarımda çok büyük ve zengin bir pazarda önemli bir şans yakaladı.



KONYA- Coğrafi konumundan dolayı pek çok ülkeye kıyasla güneşten daha fazla istifade edebilen ülkemizde özellikle Avrupa’nın gösterdiği ilgi sebebiyle organik tarım hızla gelişiyor. Konya Tarım İl Müdürü İbrahim Doster, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin özellikle hayvancılık alanında çok önde olmasına karşılık, Türkiye’ye göre, güneş ışınlarının her zaman dik açıyla düştüğü ekvatora daha uzak olması sebebiyle, aynı başarıyı sebze ve meyve üretiminde yakalayamadığını belirtti. Rengi de tadı da başka... Pek çok Avrupa ülkesinin, yaz aylarında bile yeterince güneş alamaması sebebiyle, yetiştirilen sebze ve meyvelerin renk ve aroma açısından istenen kalitede olmadığını anlatan İbrahim Doster, “Ancak Türkiye, gerek bitki çeşitliliği gerekse ürün kalitesi açısından ideal bir iklim kuşağında yer almaktadır. Bu sebeple AB ile üyelik müzakerelerini başlatan Türkiye, AB gibi çok büyük ve zengin bir pazarda önemli bir şans elde etmektedir” dedi Sektör hızla gelişiyor Türkiye’nin, ihracatlık sebze ve meyve üretiminin gelişmiş tekniklerle yapıldığı dünyadaki az sayıda ülkeden biri olduğunu vurgulayan İbrahim Doster, şunları kaydetti: “Uzun yıllardır AB ülkeleri, Türkiye’den sebze ve meyve satın almaktadır. Son yıllarda ise gelişmiş ülkelerde organik tarım ürünlerine büyük bir ilgi var. Bu ilgiye bağlı olarak Türkiye’deki organik tarıma verilen ağırlık da arttı. Bunun yanında, Anadolu’da yetişen tarımsal ürünlerin tabii renk ve lezzetini Avrupa’nın büyük bölümünün yakalama imkanı yok. AB’den gelen talep doğrultusunda Türkiye’de organik tarım hızla gelişiyor. Ancak, gelecek vaat eden organik tarımın istenilen düzeye geldiği de söylenemez. Yüksek güneşlenme süresine sahip olan Türkiye, AB’nin ihtiyaç duyduğu organik tarım ürünlerinin üretim üssü olabilir. Buna kendimizi hazırlamalıyız.” ‘Fırsatı kaçırmayalım’ Konya Tarım İl Müdürü İbrahim Doster, Türkiye’nin organik tarım konusunda yatırımlarını gecikmeden yaparak bu büyük pazarı elinde tutması gerektiğini, aksi takdirde bu önemli fırsatın kaçabileceğini belirtti. Türkiye’de organik tarımın daha da gelişebilmesi için çiftçi eğitimine ağırlık verilmesinin şart olduğunu anlatan İbrahim Doster, “Ancak bu konuda başarı için çiftçilerimizin de gayret göstermesi gerekiyor. Organik tarım yapmak isteyen çiftçilerimiz, tarım il ve ilçe müdürlüklerimizden ücretsiz danışmanlık hizmeti alabilir” diye konuştu.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT