Tuza baharat kattı tüketimi azaltacak

Tuza baharat kattı tüketimi azaltacak

Ekonomi Haberleri

Tuz işine giren Efsina, 8 çeşit baharat ve Pakistan'dan getirilen Himalaya Tuzu'nu harmanladığı Gurme ürünü ile tuz tüketimini azaltmayı hedefliyor.

İki ay önce perakende tuz işine giren Efsina, sekiz çeşit baharat ve Pakistan'dan getirilen Himalaya Tuzu'nu harmanladığı Gurme ürünü ile tuz tüketimini azaltıp satışlarını artırmayı hedefliyor. nbsp;Başta Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere birçok otoritenin 'az kullanın' dediği ve hipertansiyon, kalp gibi birçok hastalığa neden olan aşırı tuz tüketimine tuz üreticileri de çare arıyor. Eskişehir'de 1982'den beri tuz alanında faaliyet gösteren ve iki ay önce Efsina ismiyle perakende tuz pazarına adım attıklarını belirten Efsina Genel Müdürü Özgür Özdemir, tüketiciye yönelik 10 çeşit tuz ürettiklerini bunlar arasında deniz, kaya ve Himalaya tuzunun ön plana çıktığını belirtti. Efsina'nın tüketiciye bilinçli tuz tüketimi konusunda mesajlar vermek için yola çıktığını kaydeden Özdemir, "Türkiye'de şu anda kişi başı günlük tuz tüketim miktarı 18 gram. Dünya Sağlık Örgütü'nün önerisi 5 gram. Biz Türkiye'deki tüketim miktarını düşürmek istiyoruz" dedi. Tuz tüketimini düşürmek için yüzde 57'si Himalaya Tuzu geri kalanı 8 ayrı baharattan oluşan gurme ürün piyasaya çıkardıklarını belirten Özdemir, nbsp;şöyle devam etti: "Bu ürün tuz kullanıcılarının günlük tuz tüketimini azaltmaya yönelik olarak tasarlandı. Bu şekilde tuz tüketimini azaltmaya çalışıyoruz. Siz sofranızda istediğiniz oranda kullanıyorsunuz ama vücudunuz daha az tuz alıyor."

TUZ PAZARI 115 MİLYON TL
Efsina markasıyla ilgili ihracat faaliyetlerine de başladıklarını kaydeden Özgür Özdemir, "Şubat ayında Antalya'da katıldığımız gıda fuarında yedi ayrı ülkeyle tanışıklığımız oldu. Bunlardan şu anda üç tanesi olumlu olarak siparişe döndü. Yurtdışı pazarda ciddi anlamda ilgi gören bir ürün haline geldi. Hedefimiz büyük. Satışların yüzde 50'lik bölümünü ihracatın oluşturmasını isteriz. İlk yıl için 5 milyon dolarlık bir hedef olabilir. Bundan sonraki her geçen yıl ürünün yayılmasıyla bu oran artacaktır. 5 milyon dolar da iç piyasa hedefimiz var. Türkiye toplam perakende tuz pazarı büyüklüğü 115 milyon TL. Biz bunun yüzde 10'unu hedefliyoruz" ifadelerini kullandı. Dünyada en büyük ham tuz üreticisinin Çin olduğunu belirten Özdemir, Türkiye'nin 17. sırada olduğunu ve toplamda 3.5 milyon ton civarında bir üretim ve satış olduğunu söyledi. nbsp;

Pakistan'dan sofralara…
Piyasada çok sayıda Himalaya Tuzu olduğunu ve bu konuda 'kirlilik' yaşandığını belirten Özgür Özdemir, Pakistan'ın Kuzey Batısı'ndan çıkarılan Himalaya Tuzu'nu ithal ettiklerini kaydetti. Ürünün en büyük farkının rafine edilmemiş olması olduğuna işaret eden Özdemir, "Rafine işleminde tuz eritilir ve zerre haline getirilir. Buharlaşma esnasında içindeki bütün mineraller kaybolur. Himalaya'nın farkı içindeki mineral zenginliktir. Hücre zarından geçebilen tek ürün olarak tanımlanabilir. Rafine edilmeyen işlemde ürün yıkanıyor. Daha sonra sıcak hava ile kurutuluyor" dedi.


Önder ÇELİK - İSTANBUL

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...