Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kauçuk yaprağının sanata yolculuğu

/ Kaynak: AA
Kauçuk yaprağının sanata yolculuğu

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / AA

Geleneksel Türk el sanatları sanatçısı Mustafa Er, kauçuk ağacının yaprağını kurutup oyduktan sonra üzerine tezhip işleyerek 24 ayar altınla süslüyor.

Mustafa Er yaptığı açıklamada, memur olduğu dönemde, Ahmet Yakupoğlu'nun atölyesine giderek üç yıl resim dersleri aldığını söyledi. Daha sonra Osmanlı fermanlarının orijinallerini kopyalamaya başladığını, bunların üzerine de divani hat ve tezhip yaptığını belirtti. Er, "Tezhiplerimizde 24 ayar altın kullanıyoruz. 1988 yılından 1997 yılına kadar bunlarla uğraşırken, aynı yıl bir müzede gördüğüm yapraktan etkilenerek yaprak biriktirmeye başladım. Yine bir gece bitki oyma işi ortaya çıktı. Bunun ismini 'Türk Yaprağı Oyma Sanatı' olarak koydum" dedi.
Kauçuk yaprağının sanata yolculuğu

Yaprak oyma sanatını kauçuk ağacının yaprağını kuruttuktan sonra üzerine motif çalışması yaparak gerçekleştirdiğini dile getiren Er, yapraktaki damarların arasını boşaltırken zayiatlar yaşandığını anlattı. Er, şöyle konuştu: "Yıllar geçtikçe bu zayiatları vermemeye başladım. Kauçuk yaprağının dayanıklılığı uzun süreli olacağından bunu daha çok tercih ediyoruz. Motifi ortaya çıkarıp oyma işlemini bitirdikten sonra, 24 ayar altını üzerine transfer olarak çalışıyoruz. Artık bu yapraklar bizim tuvalimiz gibi oldu. Yaprağın üzerine resim, hat, şükufe ve tezhip gibi çalışmaları yapabiliyoruz. Yaptığımız bu çalışmalar, piyasada oldukça ilgi ve alaka görmektedir. Zaten 1988 yılından beri ferman sanatı ile İstanbul'da bir çevre edinmiştik, bu çevremiz aynen devam ediyor." nbsp;
Siparişlerin yoğun olması nedeniyle geçen yıla kadar kişisel sergisini açamadığını anımsatan Er, "İlk kişisel sergimi 2013 yılının sonunda açtım. Sergimizdeki bütün eserlerimiz satıldı. Bize gurur ve övünç verici tepkiler aldık. Bu tepkiler bize moral ve motivasyon oldu. İnşallah ya bu yılın sonunda ya da önümüzdeki yıl bir sergi daha açmayı düşünüyorum" dedi.
SANATINI GELECEK NESİLLERE AKTARMAK İSTİYOR
Er, kauçuk yaprağının yanı sıra son dönemlerde çalışmalarında çınar ağacının yaprağını da kullanmaya başladığını aktardı. Çınar yaprağının da ilgi gördüğünü anlatan Er, "Bu sanat benim tarafımdan geliştirildi zannediyorum ki benden başka yapan da yok. Çalışmalarımı A'dan Z'ye bir kitapta toplamayı düşünüyorum. Bitki yaprağının serüvenini bir kitapta toplayacağım. Bunu yaptıktan sonra da öğrenci yetiştirmek istiyorum. Bunları yeni nesle aktarmayı düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...