Burundi'deki gösterilerde 13 kişi hayatını kaybetti

/ Kaynak: AA
Burundi'deki gösterilerde 13 kişi hayatını kaybetti

DÜNYA Haberleri  / AA

Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın yeniden aday olmasına karşı düzenlenen gösterilerde 26 Nisan'dan bu yana 13 kişi öldü

Burundi'deki Kızılhaç Sözcüsü Alexis Manirakiza, dün başkent Bujumbura'da polisin açtığı ateşte 3 göstericinin öldüğünü, 45 kişinin yaralandığını belirtti. Polis sözcüsü Pierre Nkurikiye de göstericilerin attığı taşlar nedeniyle 15 polisin yaralandığını söyledi. Devlet Başkanı Nkurunziza'nın adaylığına karşı 26 Nisan'da başlayan gösterilerde ölü sayısı 13'e çıktı. Gösteriler sırasında 100'den fazla kişi yaralandı, 400'den fazla gösterici gözaltına alındı. Burundi'de 2005'ten bu yana iki dönemdir iktidarda bulunan Nkurunziza'nın tekrar devlet başkanı seçimi için aday olmasını protesto edenler sokağa dökülmüştü. Anayasaya göre, ülkede aynı kişi en fazla iki dönem arka arkaya devlet başkanı seçilebiliyor. Dolayısıyla muhalifler Nkurunziza'nın adaylığının anayasaya ve ayrıca 1993-2006'daki iç savaşı sonlandıran, her parti üyesinin kendi çıkarından önce çoğunluğunkini gözetmesi gerektiğini vurgulayan Aruşa Anlaşması'na aykırı olduğunu savunuyor. Nkurunziza yanlıları ise devlet başkanının 2005'te atamayla göreve geldiğini, yani ilk dönemin geçersiz olduğunu ve bir kez daha aday olabileceğini iddia ediyor. Burundi'de devlet başkanı seçimi 26 Haziran'da düzenlenecek.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...