Mahkeme, 'tarım arazisi' vasfını iade etti

/ Kaynak: DHA
Mahkeme, 'tarım arazisi' vasfını iade etti

GÜNDEM Haberleri  / DHA

Mahkeme Hevsel Bahçeleri'nin tarımsal niteliği korunacak alan statüsünden çıkarılması yönündeki kararının yürütmesini durdurdu.

Kararı değerlendiren Diyarbakır Mimarlar Odası Başkanı Merthan Anık, karar ile Dicle Vadisi'nde tarım arazisinden çıkarılan arazilerin tarım vasfını yeniden kazandığını ve bunun UNESCO süreci için olumlu olduğunu söyledi.

Diyarbakır İl Toprak Koruma Komisyonu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın talebi doğrultusunda 14 Kasım 2014'te 8 milyon 629 bin 499 metrekarelik alana sahip Hevsel Bahçeleri'nin 7 milyon 517 bin 732 metrekaresini tarımsal niteliği korunacak alan statüsünden çıkararak 'rekreasyon7 alanı ilan edince TMMOB, kararın iptali için Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi'nde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık ile Çevre ve Şehircilik Bakanlıkları aleyhine dava açtı.

1. İdare Mahkemesi'nin oy birliği ile verdiği kararda, dava konusu işlemin icra edilmesi halinde korunması gerekli bulunan tarım arazilerinin yasal dayanaktan yoksun bir şekilde belirlenmiş olan 'rezerv yapı alanı7 olarak değerlendirmeye alınmasına ve bunun sonucunda İl Toprak Koruma Kurulu kararında belirtilen rekreasyon uygulamalarına ilişkin inşai faaliyetlere başalanılmak suretiyle tarım arazilerinin niteliklerinin kaybı ile sonuçlanacak telafisi güç ve imkansız zararlar görmesine yol açacağı olduğu görüldüğünü belirtti.

Mahkeme, açıklanan nedenlerle açıkça hukuku aykıra olan ve uygulanması halinde telafisi güç zararlara sebebiyet verebilecek nitelikte bulunan dava konusu işlemin 2577 sayılı idari yargılama usulu kanunun 4001 sayılı kanunla değişik 27'nci maddesi uyarınca teminat aranmaksızın yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

Kararı değenlendiren Diyarbakır Mimarlar Odası Başkanı Merthan Anık, kararın çok önemli olduğunu ve her iki bakanlığın yaptığının hukuka ayrıkı olduğunun tescil edildiğini söyledi. Anık, kararın aynı zamanda Diyarbakır Surları ve Hevsel bahçelerinin UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne girme süreci açasından da önemli olduğunu ifade etti.

GÜNDEM
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...