Erdoğan haklı çıktı

Erdoğan haklı çıktı

Ekonomi Haberleri

Stratejik Düşünce Enstitüsü Uzmanı Yılmaz, 4G'yi pas geçmeyi analiz etti. Yılmaz, "Cumhurbaşkanı'nın uyarısı '4G vetosu' değil, dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 5G çıkışına uzmanından 5 gerekçeyle destek geldi. Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Uzmanı Dr. Mehmet Levent Yılmaz, "Cumhurbaşkanı'nın uyarısı '4G vetosu' değil, bir 'vizyon manifestosu'" dedi. Türkiye'nin 4G'ye geçiş için yapacağı harcamanın miktarına ve boyutlarına işaret eden Yılmaz, "Ekonomik Vizyonun Simgesi 5G Teknolojisi" başlığıyla kaleme aldığı analizinde, şu gerekçelere dikkat çekti:

1- 130 BiN BAZ iSTASYONU

4G'yi verimli kullanabilmek için farklı özellik ve büyüklüklerde 130 binin üzerinde baz istasyonu yatırımı yapmak gerekiyor. Zira 3G için kullanılan baz istasyonları teknik açıdan 4G için yetersiz. Bu yatırımının yaklaşık bedelinin 6.5 milyar dolar civarında olacağı tahmin ediliyor.

2- 13 MiLYAR $ HARCANACAK

Baz istasyonu yatırımıyla birlikte, çekirdek alt yapı şebekelerinin uyumlu hale getirilmesi için gereken 1.5 milyar doları da eklersek söz konusu maliyet toplamda 8 milyar dolar olur. Bu rakamlara, fiber alt yapıların iyileştirilmesi ve lisans ücretlerini de eklersek, maliyet 12-13 milyar dolara çıkar.

3- DÜNYA YiNE ARAYI AÇACAK

4G'ye geçiş sürecini bugün başlatsak bile 2018'den önce bu teknolojiyi tam anlamıyla kullanmak mümkün görünmüyor. Oysa dünyanın 2020 yılında 5G'ye geçiş yapması bekleniyor. Dolayısıyla biz en iyi şartlarda 2018'de yatırımları tamamlasak bile, 2 sene sonra 5G talebi oluşacak.

4- TEKNOLOJiK GETiRi HESABI

4G teknolojisini incelediğimizde, esasen 4G'nin 3G teknolojisine "hız" dışında teknolojik bir avantaj getirmediği görülmektedir. 5G teknolojisi ise kablosuz data transferi ve iletişim altyapısında devrim niteliğinde yenilikler getirecek.

5- GSM'CiLER iÇiN KÂRLI DEĞiL

GSM operatörlerinin gelirleri içinde data transferi gelirleri çok düşük. Buradaki gelirin 500 milyon dolar civarında olduğu düşünülürse, bu gelirden maliyetler de çıkarılırsa net kâr daha da düşer. 500 milyon doların altında bir gelir için 12-13 milyar dolar yatırım mantıklı değil.

ABD, 2G'DEN 4G'YE SIÇRADI

Dr. Levent Yılmaz, ABD'nin benzer sebeplerden dolayı 3G teknolojisini by-pass edip 2G'den doğrudan 4G'ye geçtiğine dikkat çekiyor. Yılmaz, "Bunlar bile Sayın Cumhurbaşkanımızın 4G çıkışının temelinin ne kadar sağlam olduğunu gösteriyor... Yapılan bütün çalışmalar 2025 yılında en çok getiri sağlayacak ve gelişecek sektörün mobil iletişim sektörü olduğunu gösteriyor. Türkiye'nin bu yarışta yerini alabilmesi açısından 5G'nin hem simgesel hem de ekonomik bir önemi var. Bu açıdan bakarsanız Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı daha iyi anlarsınız. Yani ortada bir '4G vetosu' değil, bir 'vizyonun manifestosu' var" diyor.

Akşam

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...