İngiltere'de Cameron kazandı, 3 parti lideri istifa etti

İngiltere'de Cameron kazandı, 3 parti lideri istifa etti

DÜNYA Haberleri

İşçi Partisi lideri Ed Miliband, UKIP lideri Nigel Farage ve Liberal Demokrat Parti lideri Nick Clegg bir saat içinde istifalarını açıkladı

İngiltere'de yapılan parlamento seçimlerinde, Başbakan David Cameron'un Muhafazakâr Partisi büyük bir zafer elde etti. 650 sandalyenin 331'ini kazanan Cameron, tek başına hükümet kurabilmek için yeterli oyu aldı. Türkiye'de bazı parti liderleri, girdikleri bütün seçimleri kaybetmesine rağmen koltuklarını bırakmazken, İngiltere'de kesin olmayan sonuçların açıklanmaya başlamasının ardından oy kaybına uğrayan üç partinin lideri 52 dakika içinde istifa etti. 2010 yılında 258 vekil çıkaran ancak bu seçimde oy kaybına uğrayıp 232 vekili parlamentoya gönderebilen muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Ed Miliband, "Yenilginin bütün sorumluluğunu üstleniyorum" diyerek istifa etti. İstifa eden ikinci isim Liberal Demokrat Parti lideri ve Başbakan Yardımcısı Nick Clegg oldu. 2010'da 57 vekil çıkaran Liberal Demokrat partisi, bu seçimde 8 vekilini Parlamento'ya gönderebildi. "Seçilemezsem istifa edeceğim" diyen Bağımsızlık Partisi (UKIP)?lideri Nigel Farage da milletvekili olamayınca partisinden ayrıldı.
AB İÇİN REFERANDUM YAPILACAK
İkinci nbsp;zaferini kazanan Cameron, hükümet kurmak için yeterli milletvekili sayısına ulaştığını bildirmek için İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'e gitti. Başbakanlık konutu '10 numaraya' geri dönüp zafer konuşması yapan Cameron, seçim öncesi verdiği sözleri yerine getireceğini belirtti. Cameron, iki yıl içinde AB'den ayrılıp ayrılmamaya dair bir referandum yapılacağını açıklamıştı. Cameron; İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda için 'yerinden yönetim, yetki devri' uygulamasını da en kısa sürede yürürlüğe sokacağını da ifade etti.
20 YAŞINDAKİ ÜNİVERSİTELİ SEÇİLDİ
Seçimlerin en büyük sürprizlerinden birini 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Mhairi Black gerçekleştirdi. İskoçya'daki seçim bölgesinde, İşçi Partisi'nin en büyük isimlerinden biri olan Douglas Alexander'ı geride bırakarak parlamentoya seçilen Mhairi Black, 348 yılın en genç milletvekili oldu. Bir başka sürprizi İskoç Ulusal Partisi SNP yaptı. SNP yarıştığı 59 seçim bölgesinden 56 milletvekili çıkardı. Seçimlerle ilgili ilginç bir bilgi ise, Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt'in eşi Stephen Kinnock'un Galler'den milletvekili seçilmesi oldu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...