Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Sanayi 'yüzde 4'lük büyümeye göz kırptı

Sanayi 'yüzde 4'lük büyümeye göz kırptı

Ekonomi Haberleri

Jeopolitik riskler ve küresel belirsizliklere rağmen martta sanayi üretimi, yıllık bazda yüzde 4.7'lik artış kaydetti.

Yılın ilk iki ayında soğuk havalar sebebiyle zayıf seyreden sanayi üretimi, mart ayında hızlı bir toparlanma göstererek beklentilerin üzerinde artış kaydetti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan mart verilerine göre; takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi yıllık yüzde 4.7, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise aylık yüzde 2.2 artış gösterdi. Dayanıksız ürün imalatındaki (yıllık yüzde 7) ve sermaye malı imalatındaki (yıllık yüzde 16) yükseliş, hem aylık hem de yıllık verideki artışta etkili oldu. İmalat sanayisinde en yüksek artış ise yüzde 14.1 ile 'makine'de gözlendi. Jeopolitik risklere ve küresel zorluklara rağmen sanayi üretiminde mart ayında görülen güçlü toparlanma, büyümenin ilk çeyrekte beklentilerin üzerinde gerçekleşebileceğine işaret etti. Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, "Özellikle yatırımlardaki iyileşmenin belirginleşmesi, büyüme görünümü açısından destekleyici. Sanayide gözlenen bu iyileşmenin kalıcı olması halinde, ikinci çeyrekten itibaren büyüme oranının yüzde 3-4'lü seviyelere ulaşmasını bekleyebiliriz" dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da şunları söyledi: "Açıklanan rakamlar beklentimizin de bir miktar üzerinde gerçekleşti. Biz büyümenin ikinci çeyrekten itibaren hızlanacağını söylüyorduk. Mart ayı verileri, ivmelenmenin ikinci çeyrekten de önce başladığını gösteriyor. Türkiye açısından sevindirici ve güzel bir gelişme. Büyümedeki hızlanma yılın ikinci yarısından itibaren daha da belirginleşecektir. Felaket senaryoları yazanların söylediğine itibar edilmemesi gerektiğini bu rakamlar ortaya koydu."
3 AYLIK KÂR 205 MİLYON?LİRA

TOFAŞ 2 milyar lira ile satış rekoruna imza attı

Türk otomotiv sanayisinin öncü kuruluşlarından TOFAŞ, 2015 yılının ilk çeyreğinde tarihinin en yüksek satış gelirlerine ulaştı. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 artışla 2 milyar 131 milyon TL satış geliri elde eden TOFAŞ, net kârını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 53.3 artırarak 205,5 milyon TL'ye yükseltti. Tofaş, Ocak-Mart döneminde bünyesindeki Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Jeep, Maserati ve Ferrari markalarıyla iç pazarda toplam 23 bin 828 adetlik satış adedine ulaştı. Burada da geçen yıla göre yüzde 57'lik artış gerçekleşti. Fiat Linea modeli 2015'in ilk çeyreğinde en çok satılan araç olurken, Jeep satışları geçen yılın ilk 3 ayına göre yüzde 414 gibi çok dikkat çekici bir oranda artış gösterdi. 3 aylık ihracat geliri de 1 milyar 307 milyon TL oldu. Tofaş CEO'su Cengiz Eroldu, "520 milyon dolar yatırım tutarıyla geliştirdiğimiz yeni Sedan otomobilimizin dünya ön gösterimini, 22-31 Mayıs tarihleri arasında İstanbul Autoshow'da gerçekleştireceğiz. Tofaş açısından büyük bir atılım dönemine girdik, önümüzdeki yıl da yeni ürün ve hizmetlerimizi devreye almaya devam edeceğiz" dedi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...