Bakan Çavuşoğlu'ndan Avrupa Günü mesajı

/ Kaynak: AA
Bakan Çavuşoğlu'ndan Avrupa Günü mesajı

GÜNDEM Haberleri  / AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Günü vesilesiyle bir mesaj yayınladı.

Çavuşoğlu, mesajında, Avrupa Birliği'nin (AB) temellerini atan Schuman Deklarasyonu'nun kabul edildiği 9 Mayıs'ın, AB'ye adaylığımızın tescil edildiği 1999 yılından bu yana "Avrupa Günü" olarak kutlandığını hatırlatarak, Avrupa projesinin, ülkelerin ortak değerler etrafında birleşmesi suretiyle çatışmaların sona erebileceğini gösterdiğini, kıtamıza barış, istikrar ve artan bir refah getirdiğini söyledi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, tarihsel geçmişi ve gelecek vizyonu bakımından Türkiye'nin, stratejik tercihi olan AB'ye katılım yönünde çalışmalarını sürdürdüğünü, birçok alanda gerçekleştirilen reformların bu konudaki kararlılığımızın ve güçlü irademizin göstergesi olduğunu bildirdi.
Türkiye'nin jeostratejik konumu, güçlü ekonomisi ve etkili dış politikasıyla, AB'ye küresel bir aktör olma yolunda ciddi katkılarda bulunabileceğini ifade eden Çavuşoğlu, "Bu nedenle katılım sürecimiz, AB içinde oybirliğiyle alınan kararlar doğrultusunda başlatılmış ve sürdürülmüştür. Bu çerçevede, müzakere sürecimize bazı üye devletler tarafından getirilen siyasi engellemeler kaldırılmalı, sürecin kendi mecrasında ilerlemesi sağlanmalıdır" ifadesini kullandı.
Mevlüt Çavuşoğlu, AB ile dış politika, ekonomi ve enerji gibi farklı alanlardaki ilişkilerin giderek güçlendirilmesinden memnuniyet duyulduğunu belirterek, AB ile son yıllarda başlatılan en önemli süreçlerden birinin, Türk vatandaşlarına Vize Serbestisi Diyaloğu olduğunu dile getirdi. Çavuşoğlu, vatandaşlarımızın vizeden muaf tutulmasının, katılım sürecimiz dahil olmak üzere AB ile ilişkilerimizi her alanda ilerletmemize yardımcı olacağına işaret etti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu öte yandan AB içinde göç karşıtlığı, yabancı düşmanlığı ve İslamofobinin güçlenmesinin, Birlik'in komşu bölgelerde ve ötesinde etkili olma kapasitesini aşındırdığını belirterek, AB'nin bu yönelimler karşısında "çeşitlilik içinde birlik" ilkesine uygun etkili önlemler alması gerektiğini, ayrıca, insan haklarına saygı üzerine kurulu olan AB'den, komşularında yaşanan krizler karşısında da insani bir tutum benimsemesinin beklendiğini söyledi.
Çavuşoğlu, göç karşıtı ve yabancı düşmanı eğilimlerin kendisini en bariz biçimde gösterdiği AB kurumu olan Avrupa Parlamentosu'nun da evrensel değerlere sahip çıkmasının öncelikli beklentilerimiz arasında olduğunu ifade ederek, Avrupa bütünleşmesi sürecinin daha da güçlendirilerek sürdürülmesini dileğinde bulundu ve Türk halkı ile tüm Avrupa halklarının Avrupa Günü'nü kutladı.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...