Sigaralardaki katkı maddeleri yasaklanmalı

/ Kaynak: İHA
Sigaralardaki katkı maddeleri yasaklanmalı

SAĞLIK Haberleri  / İHA

Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, sigaralarda kullanılan katkı maddelerinin insan sağlığına büyük zararlar verdiğini belirtti.

Sağlık Enstitüsü Derneğinin ev sahipliğinde yapılan "Türkiye'de Tütün Ürünü Düzenlemesinin Geleceği Çalıştayı" İstanbul'da gerçekleştirildi. Toplantıya Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, Alman Kanser Araştırma Merkezi, Kanser Önleme Dairesi Başkanı Dr. Martina Pötschke-Langer, Sağlık Enstitüsü Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Füsun Yıldız, Türk Toraks Derneği Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç, Tüketici Hakları Derneği Üyesi Sinan Vargı ve Sağlık Enstitüsü Derneği Üyesi Efza Evrengil katıldı.

"SİGARA SATIŞININ AZALMASINI İSTİYORUZ"
Sigaraya karşı mücadele ve halk sağlığının korunması gibi konuların ele alındığı toplantıda konuşan Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, Türkiye'nin sigara ile mücadelede ve tütün kontrolünde çok önemli hamleler gerçekleştirdiğini, fakat sonrasında tütün ürünleri ile mücadelede bir duraksama dönemine girdiğini söyledi. Dağlı, "Ülkemizde tütün ürünü tüketiminin azalmasında duraksama var. Türkiye'de sigara satışının azalmasını istiyoruz. Tütün ürünleri kullanımının azalması için, tütün ürünlerinde kullanılan katkı maddelerinin hepsinin yasaklanması gerekiyor. Sigara paketlerinin üzerindeki resimli uyarıların 6 ayda bir değiştirilmesi ve çok caydırıcı resimlerin seçilmesi gerekiyor. Düz paket uygulaması birçok ülkede uygulanıyor ve tütün kullanımını azaltmada etkili oluyor. Halkımızın sağlığı için ülkemizde bunların yapılması gerekiyor, bu caydırıcı uygulamaların geciktiği her gün birkaç insanın ölümüne göz yumuyor olacağız. Bu nedenle zaman kaybetmeden önlemlerin alınması gerekiyor" dedi.

"SİGARADAKİ KATKI MADDELERİNİN DENEMESİ YAPILMIYOR"
Türkiye'de 2009 yılında kapalı alan sigara yasakları çıkmasıyla tütün tüketiminin bir yıl içinde yüzde 13 azaldığını da belirten Dağlı, sözlerini şöyle tamamladı:
"Maalesef bu hızlı düşüş sonraki yıllarda sağlanamadı, çünkü kapalı alan yasaklarının uygulamalarında sorunlar yaşandı. Bu nedenle kapalı alan yasaklarının iyi uygulanması, denetimlerin yapılması tütün tüketimini azaltmak için son derece gereklidir. Bunun yanında kamu spotlarının da uygulanması tütün kullanımı azaltılması açısından gerekiyor. Bir ilaç piyasaya çıkmadan önce ilacın yan etkisinin olup olmadığı birçok denemelerden geçiyor, araştırılıyor. Fakat sigaralarda kullanılan katkı maddelerin hiçbir denemesi yapılmadan tüketiciye olduğu gibi sunuluyor. Dolayısıyla eğer bir kimyasal insan vücuduna girecekse mutlaka Sağlık Bakanlığı'nın denetiminden geçmesi gerekiyor."

SAĞLIK
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...