Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Türkiye 3. büyük AVM pazarı

/ Kaynak: AA
Türkiye 3. büyük AVM pazarı

Ekonomi Haberleri  / AA

Rusya 17,7 milyon metrekare ile Avrupa'nın en büyük AVM pazarı olurken, 9,2 milyon metrekare ile Polonya ve 8,3 milyon metrekare ile Türkiye takip etti.

Cushman amp; Wakefield'ın hazırladığı "Alışveriş Merkezleri-Avrupa-2015 Nisan" raporuna göre, Avrupa genelindeki geliştirme faaliyetleri, büyük bir perakendeci çeşitliliği, bir dizi eğlence faaliyetleri ve daha geniş kapsamlı yiyecek ve içecek alanları seçeneği sunan büyük alışveriş merkezlerinin tüketici taleplerini karşılamaya ilişkin ihtiyaçları tarafından harekete geçirildi.


Orta ve Doğu Avrupa'da geniş bir hizmet alanına hizmet veren yeni ve baskın bölgesel alışveriş merkezlerinin yapılması halen hakim iken, geliştiricilerin gelecekle uyumlu küçük veya eski alışveriş merkezi arayışları nedeniyle Batı Avrupa'nın en büyük pazarlarında genişletme ve yenileme çalışmalarının sayısında bir artış gözlemlendi.


Rusya'daki projelerin tamamlanması mevcut durumun 12 ay öncesinden daha sınırlı finansman şartlarına bağlı olmasına rağmen, bu eğilimler AVM yoğunluğunun düşük olduğu Rusya ve Türkiye'de 2015 ve 2016 yılları boyunca sürecek ve yeni inşa edilen AVM alanları açısında pazarı domine etmeye devam edecek.


Batı Avrupa'da, İtalya ve İspanya gibi daha düşük yoğunluğa sahip pazarlarda da geliştirme faaliyetleri ivme kazanmakta olup özellikle İtalya'nın inşa halindeki alışveriş merkezlerinin gelecek iki yıl içinde İngiltere'nin iki katından daha fazla olması bekleniyor.


Geçen yıl sonunda Batı Avrupa'da toplam AVM alanı 104,9 milyon metrekare olup, Fransa 17,7 milyon metrekare ile en büyük pazar olarak ilk sıradaki yerini korurken, onu 17,1 milyon metrekare ile İngiltere takip etti ve 14,4 milyon metrekare ile Almanya üçüncü sırada yer aldı.


2015-2016 yılları içinde tamamlanması beklenen inşa halindeki AVM alanı açısından toplam 1,2 milyon metrekare ile Fransa ilk sırada yer alırken, İtalya 649 bin metrekare ile ikinci, İngiltere ise 317 bin metrekare alanı ile üçüncü sırada bulunuyor.


Bu yıl inşası devam eden projelerin tamamlanma oranının 2014 yılına benzer bir seviyede olması beklenmekte olup, toplam proje alanının yüzde 77'si (1,44 milyon metrekare) yeni projelerden meydana geliyor. Yeni AVM geliştirme faaliyetlerinin, 51 yeni ve 37 genişletme projesinin tamamlanması için halihazırda yapım aşamasında olan 1,74 milyon metrekarelik alan ile 2016 yılında yaklaşık yaklaşık 20 artması bekleniyor. nbsp;


AVM stoğunda Rusya, Polonya ve Türkiye önde


Rusya, Türkiye ve Polonya yeni AVM inşası konusunda ön planda bulunuyor. Uluslararası perakendecilerden gelen talebin yanı sıra artan kentleşme ve tüketici harcamaları yeni AVM inşaatlarının artışını destekleyen önemli bir tetikleyici unsur oldu.


Orta ve Doğu Avrupa'daki toplam AVM stoku 2014 yılı sonunda 47,4 milyon metrekareye ve Rusya, Polonya ve Türkiye'nin toplam payı ise yüzde 74'e ulaştı.


Rusya şu anda 17,7 milyon metrekare ile Avrupa'nın en büyük alışveriş merkezi pazarı olup, Rusya'yı 9,2 milyon metrekare ile Polonya ve 8,3 milyon metrekare ile Türkiye takip etti.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...