Rüzgâr yerli türbini döndürecek

Rüzgâr yerli türbini döndürecek

Ekonomi Haberleri

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, "Bu teknolojinin yerlileşmesi ile 15 milyar dolarlık döviz Türkiye'de kalacak ve 100 bin kişilik istihdam sağlanacak" dedi

Rüzgârı enerjiye çevirecek millî türbin projesinin (MİLRES) ilk ayağı tamamlandı. Endüstriyel ölçekte 2,5 megavat elektrik üretimi yapabilen rüzgâr türbinlerinin tamamen özgün ve yerli teknoloji ile geliştirilmesi ve prototipinin üretilmesinin hedeflendiği projenin tanıtım toplantısında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Teknolojiyi üreten olmak Türkiye'nin en önemli hedeflerinden biri" dedi.
Türkiye'deki enerji ihtiyacının hızlı şekilde arttığına, ülkenin yenilenebilir enerji alanına yoğun yatırım yaptığına işaret eden Işık, şöyle devam etti: "Sayın Bakan Taner Yıldız ile protokol imzaladık, Konya-Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'nin 3 bin megavatlık enerji üretimini başlatacağız. Niğde ve Karaman'da da 300'er megavatlık güneş enerjisinden enerji üretimini başlatacağız. Rüzgârla ilgili konu, Türkiye'de hızla gelişen bir konu ama maalesef teknolojiyi tamamen ithal ediyoruz. Teknolojiyi üreten olmak Türkiye'nin en önemli hedeflerinden biri, bu yüzden bu projeyi önemsiyoruz. Burada önemli olan üretilen prototipin yüzde 90'ından fazlasının yerli üretim olması."
Bakan Işık, bu teknolojinin yerlileşmesi ile yaklaşık 15 milyar dolarlık bir dövizinin Türkiye'de kalmasının sağlanacağını dile getirerek, "Proje ile doğrudan 100 bin kişilik, dolaylı olarak da 250 bin kişilik bir istihdam sağlanacak" diye konuştu. nbsp;
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da şu anda işletme halinde yaklaşık 4 bin megavatlık, inşa halinde ise 2 bin megavatlık rüzgâr santrali bulunduğu belirterek, "Bir traktör yaklaşık 5 bin parçadan, binek araba 10 bin 200 civarında parçadan, nükleer güç santrali ise 515 bin parçadan oluşuyor. Bunların hepsini biz yapacağız. İsterse 10 yıl, isterse 20 yıl sürsün ama sonuçta bir genç kardeşim bizim yaşlarımıza geldiğinde artık bütün bunların hepsi yerli kaynaklardan yapılmış olacak" diye konuştu. nbsp;
MİLRES Projesi
3,5 yıl önce başlayan MİLRES Projesi, başladığı tarih itibariyle Cumhuriyet tarihinin en büyük bütçeli sivil Ar-Ge projesi. nbsp;Projenin birinci aşamasında 9 değişik üniversiteden ve kurumdan 98 araştırmacı ile 23 lisansüstü öğrenci görev alıyor. MİLRES Projesi'nde tüm bileşenlerin üretimi, montajları ve yer testleri tamamlanırken, 30-31 Mayıs tarihlerinde saha kurulumu planlanıyor. Birinci aşaması biten projede ikinci aşama olarak, 500 kilovatlık türbinin kurulum ve devreye alınmasının ardından, bu yıl içerisinde 2,5 megavat gücünde rüzgâr türbininin yerli tasarım ve imalatına başlanması öngörülüyor.
Projeyle, tasarımı ve teknolojisi Türkiye'ye ait, özgün ve dünya standartlarında rekabetçi bir rüzgâr sanayinin kurulması için gereken altyapıyı oluşturmak, uzun dönemde toplam 40 Gigavat rüzgâr enerjisi kapasitesi kurulumu için yurt dışına çıkması beklenen toplam 40 milyar dolar civarındaki kaynağın yüzde 25'inin yerli türbin teknolojileri ile karşılanması.
En büyük bütçeli sivil Ar-Ge
Bakanlar Işık ve Yıldız ile Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üye Güler Sabancı ve diğer yetkililer prototip rüzgar türbininin tanıtımını izledi. 3,5 yıl önce başlayan Türkiye'nin en büyük sivil Ar-Ge bütçeli projenin ilk safhası tamamlandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...