BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Öğrencilerin çoğu kahvaltı yapmıyor

Öğrencilerin çoğu kahvaltı yapmıyor

Türkiye genelinde yapılan araştırmada öğrencilerin yüzde 60-85’inin kahvaltı yapmadığı ortaya çıktı.



ANKARA - Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülhan Samur, “Sabah kahvaltısı önemli bir öğündür. Öğrencilerin yüzde 25 ile 43 arasında değişen bir oranı, sokak satıcıları ve kantinlerden karınlarını doyurmaktadır” dedi. Samur, ayaküstü beslenme alışkanlığının çocuklar ve gençlerde yaygın görüldüğüne dikkati çekti. Ayaküstü beslenmede enerjinin yüzde 40-50’sinin yağdan geldiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Samur, kalp ve damar hastalıklarının temellerinin çocukluk çağında atıldığını vurguladı. Beslenmeleri bozuk Türkiye’deki öğrencilerin yüzde 60-85’inin sabah kahvaltısı yapmadığını belirten Samur, öğrenciler arasında çay, kolalı ve kolasız içeceklerin tüketiminin yüzde 50 olduğunu, buna rağmen süt ve ayran tüketiminin yüzde 15-25 oranında kaldığını belirtti. Büyüme ve gelişme sürecinin temelinin okul öncesi döneme dayandığını belirten Samur, “Okul öncesi çocukların Türkiye genelinde yüzde 16’sının beslenmesi bozuktur. Bu çocukların yüzde 2.1’inde ileri derecede yapısal bozukluklar bulunmakta. Enerji yetersizliği sonucu yüzde 14-25 zayıflık ve kısa boyluluk kırsal ve gecekondu bölgelerinde yüksek orandadır. Anemi, okul çağı çocuklarının yüzde 17-35’inde bulunmaktadır. A vitamini, B kompleks vitaminlerinin yetersizliği yüzde 15-37, D vitamini yetersizliği yüzde 19.8, C vitamini yetersizliği yüzde 27, B2 vitamini yetersizliği yüzde 25-40, iyot yetersizliği sonucu gelişen basit guatr oranı yüzde 30.3, diş çürüğü yüzde 43-85, kalsiyum yetersizliği yüzde 44-72, şişmanlık görülme durumu ise yüzde 4.8-6’ dır” dedi.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 102459
    % 0.88
  • 5.6399
    % -0.71
  • 6.3294
    % -0.71
  • 7.0547
    % 0.08
  • 260.991
    % -0.06
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT