Rusya'da 'istenmeyen kuruluş' yasası tartışılıyor

/ Kaynak: AA
Rusya'da 'istenmeyen kuruluş' yasası tartışılıyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Rusya'da, Başsavcılığa mahkeme kararı olmaksızın yabancı kuruluşları kapatma hakkı veren kanun tartışmalara yol açtı.

Devlet Başkanı Vladimir Putin, "istenmeyen kuruluş" yasasını imzaladı. Yasa, Başsavcı ve yardımcılarına, Dışişleri Bakanlığının onaylaması şartıyla Rusya'da faaliyet gösteren yabancı ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarını (STK) "istenmeyen" ilan etme hakkı veriyor. Böylelikle istenmeyen ilan edilen yabancı STK'lar kapatılarak, mal varlıklarının dondurulması ve her türlü bilgi ve belge yayması yasaklanabilecek. Ayrıca "istenmeyen kuruluşlarla" çalışmaya devam eden tüzel ve özel kişiliklere de para cezası verilecek.
- "Haksız bir uygulamaya da dönüşebilir"
İnsan Hakları Derneği Moskova Bürosu Direktörü Aleksandır Brod, devletin kendi çıkarlarını sahip olduğu tüm imkanlarla koruma hakkına sahip olduğunu belirterek, ancak kanunun keyfi uygulamalara dönüşmesinden endişe ettiğini söyledi.
Brod, bu kanunun bir bakımdan gereksiz olduğunu belirterek, "Rusya mevzuatlarında sivil kuruluşların devlet işlerine müdahil olmaması için gerekli tüm mekanizmalar mevcut. Bu kanun, Kremlin'i eleştirenlere karşı haksız bir uygulamaya da dönüşebilir" değerlendirmesinde bulundu.
Uluslararası Seçim Gözlem Organizasyonu CIS-EMO Direktörü Aleksey Koçetkov, Putin'in imzaladığı kanunu, Rusya'ya uygulanan yaptırımlara cevap olarak nitelendirdi.
Rusya'daki ekonomik krizin doldurma bilgilerle provoke edildiğini savunan Koçetkov, "Yürürlüğe giren kanunun Rusya'yı istikrarsızlaştırmaya çalışan Batı ülkelerine cevap niteliği taşıyor" dedi.
-Muhalefet tepkili
Muhalif Elma Partisi Başkanı Grigoriy Yavlinskiy ise kanunu baskıcı olarak nitelendirerek, Rusya'nın izole edilmesine yönelik bir uygulama olduğunu savundu.
Yavlinskiy, "Bu kanun, Avrupa karşıtlığının bir ifadesi ve Rusya'nın izolesine yöneliktir. Bu aynı zamanda Rusya'nın tarihsel gelişimini reddetmektir. Esasen bu keyfi bir beyandır. Çünkü orada yazanları, kanun olmadan da yapabilirsiniz. Bu kanun Rusya'nın zararına olacaktır ve gelişmiş ülkelerin gerisinde kalmasına yol açacaktır" ifadelerini kullandı.
Moskova Helsinki Grubu Başkanı Ludmila Alekseyeva, kanunun Sovyetler Birliği döneminde sivil toplum kuruluşlarına katılım nedeniyle hapse atılmadan duyulan endişeleri gündeme getireceğini kaydetti.
Rusya'da yurt dışından parasal destek alarak siyasetle uğraşan kuruluşların "yabancı ajan" ilan edilmesini sağlayan yasa mevcuttu. Ancak söz konusu kuruluşların faaliyetleri ancak mahkeme kararıyla durdurulabiliyordu.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...