Balıkesir'de 'Yarım asırlık rüya' gerçekleşecek

/ Kaynak: İHA
Balıkesir'de 'Yarım asırlık rüya' gerçekleşecek

YAŞAM Haberleri  / İHA

Balıkesir'de "50 yıllık rüya" olarak nitelendirilen Manyas Ovası Sulama Projesi kapsamında 310 bin dekar alanın sulanması hedefleniyor

Balıkesir'de "50 yıllık rüya" olarak nitelendirilen, Güney Marmara'da toplam 310 bin dekarlık alanın sulanmasının hedeflendiği "Manyas Ovası Sulama Projesi" kapsamında bu yaz 110 bin dekarlık arazinin sulanmasına başlanacak.
DSİ 25. Bölge Müdürü Erol Şenöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, baraj, hidroelektrik santrali ve sulamayı kapsayan "Manyas Ovası Sulama Projesi" planlamasının 1965'te başladığını söyledi. Bundan dolayı projenin Balıkesir'de "50 yıllık rüya" olarak nitelendirildiğini belirten Şenöz, bu sayede Manyas, Ergili ve Bereketli ovalarında 310 bin dekar alanın sulanmasının amaçlandığını ifade etti. Proje kapsamında temeli 1999'da atılan Manyas Barajı'nın, 2009'da hizmete girdiğini, barajın su tutma kapasitesinin 400 milyon metreküp olarak gerçekleştiğini anlatan Şenöz, "Elektrik üretimine geçen yıl başlandı. Ardından sulama yatırımlarına geçildi. Esas sulama ayağında sağ sahil, sol sahil ve Ergili pompa sulaması var. Üç parça halinde sulama yapılacak. Bunu parça parça ihale edelim istedik. İlk etapta sağ sahil dediğimiz 110 bin dekarlık kısmı ihale ettik. Geçen yıl bu kısmı bitirdik. Bu yıl 110 bin dekarlık sağ sahil kısmının tamamını sulamaya açmış oluyoruz" diye konuştu.
Projenin maliyetinin yaklaşık 800 milyon lira olduğunu kaydeden Şenöz, "Bir damlanın tarlaya düşmesi için 12 yıldır yoğun çaba harcıyoruz" ifadesini kullandı.
Şenöz, 30 bin dekarlık Ergili pompa sulamasının da kullanılmaya başlandığını belirterek, sol sahil sulamasının ise 2019'da bitirilmesinin hedeflendiğini söyledi.
Bölgede 310 bin dekar alanın 2019 sonu itibarıyla sulamaya açılacağını anlatan Şenöz, "Çiftçilerin gelirinde 5 kata ulaşan artışlar yaşanacak. Tamamen cazibeli sulama olacak. Bölgede çoğunlukla çeltik üretimi var. Bugüne kadar pompayla su çekiliyordu. Bu sulama ile elektrik ve yakıt masrafından kurtulmuş olacaklar çünkü suyu tarlalarına kadar biz götürüyoruz" dedi.
- Manyas Kuş Cenneti de koruma altına alındı
Erol Şenöz, barajla Manyas Kuş Cenneti'ni de koruma altına aldıklarını kaydetti.
Baraj yapılmadan önce su seviyesinin bazen sıfıra indiğini, kimi zaman da çok yükseldiğini hatırlatan Şenöz, "Bu da sıkıntılara yol açıyordu. Kuşlar, burada konaklıyor, yuva yapıp çoğalıyorlar. Su seviyesindeki azalma ve yükselmeler kuşları olumsuz etkiliyordu. Baraj, bize göldeki su seviyesini kontrol altında tutma imkanı tanıdı. Çok yönlü bir proje" şeklinde konuştu.


YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...