Başbakan Yardımcısı Ali Babacan: Çin'e gitmek isteyen bir kaç bankamız var

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan: Çin'e gitmek isteyen bir kaç bankamız var

Ekonomi Haberleri

Türkiye'ye gelmesi dolayısıyla düzenlenen kutlamada konuşan Ali Babacan, "Bundan sonraki adım, bir Türk bankasının Çin'de faaliyete başlaması" dedi.

Dünyanın en büyük bankası Industrial and Commercial Bank of China'nın (ICBC) Tekstilbank'ı alarak Türkiyede faaliyete geçmesi nedeniyle düzenlenen kutlamada konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ICBC'nın Türkiye'deki yatırımının önemine işaret ederek, bundan sonraki adımın bir Türk bankasının Çin'de lisans alıp faaliyete başlaması olduğunu söyledi. Türkiye ile Çin arasındaki ticaret hacminin hızla artığına işaret eden Babacan, "Her ne kadar açık çok büyükse de, Türkiye'nin aleyhine ciddi bir ticaret açığı olsa da, Çin yine de bizim önemli bir ticaret ortağımız" dedi. Çin firmalarının Türkiye'de yapacağı taahhüt işleri açısından kurulu bir bankanın olmasının ayrı fırsat ve imkânlar sunacağına işaret eden Babacan, şöyle konuştu: "Bundan sonraki adım, bir Türk bankasının Çin'de lisans alıp, Çin'de faaliyete başlaması. İlgilenen bir kaç bankanın olduğunu ben biliyorum. Umarım ki o bankaların iş planı netleşir, Çin otoriteleri o bankaların orada faaliyet gösterebilmesi için gerekli anlayışı ve kolaylığı gösterir ve böyle ülkelerimiz arasındaki ilişki yapısına kalıcı sağlam kurumları da karşılıklı olarak eklemiş oluruz."
16 SATIN ALMA YAPTI
ICBC Yönetim Kurulu Başkanı Jiang Jianging de törende yaptığı konuşmada, satın alma işleminin ICBC'nin globalleşme stratejisinin yanında, Çin ve Türkiye arasındaki finansal hizmetlerin ve iki ülkenin ekonomik gelişiminin canlandırılmasına da yardımcı olacağını söyledi. Çin ile ticaret yapmak için finansal hizmetler ve yurt dışı Çin yuanı renminbi (CNY) işlemleri için gereken koşulların oluşturulması için yapılan çalışmaların hızlandırılacağını dile getiren Jianging, ICBC'nin 16 başarılı satın alma gerçekleştirdiğini, ICBC Asya ve ICBC Macau, ICBC Endonezya, Tayland ICBC, ICBC Arjantin, ICBC Standard Bank oluşumu gibi bir dizi etkili yerel kurum oluşumunu tamamladığını anlattı.


'HER ŞEYİN YENİSİ, DOSTUN ESKİSİ MAKBULDÜR'
ICBC Yönetim Kurulu Başkanı Jiang Jianging'in, "Bir Türk atasözü 'Her şeyin yenisi, dostun eskisi makbuldür' der" sözleriyle Türk-Çin dostluğuna dikkat çektiği törene katılım yoğun oldu. ICBC Tekstilbank Yönetim Kurulu Başkanı Xu Keen ile Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Gao Xiangyang da hazır bulunduğu törene; Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolusu Gu Jingqi ve iş dünyasının önde gelen temsilcileri katıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...