Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Atom Enerjisi Kurumu, sorumlu olmayacak!

/ Kaynak: DHA
Atom Enerjisi Kurumu, sorumlu olmayacak!

Ekonomi Haberleri  / DHA

TAEK, "Nükleer tesisler için ekipman tedarik sürecine ve imalatçıların onaylanmasına ilişkin yönetmelik" Resmi Gazete'de bugün yayımlandı.

Toplam 16 madde ve bir geçici maddeden oluşan yönetmeliğin amacı; "nükleer tesislerde kullanılan tüm ekipmanın tedarik sürecini, tedarike başlanabilmesi için Kurucu tarafından alınması gereken izni, izin başvurusu için gerekli belgeleri, imalat bildirimini, imalat onayını ve bu onay için sunulması gereken belgeleri, nükleer güvenlik açısından önemli ekipmanın tedarik sürecinde yer alacak imalatçıların onaylanmasına yönelik hususları ile tedarik sürecinde gerçekleştirilecek olan düzenleyici denetimleri ve yaptırımları düzenlemektir" olarak belirlendi.


Yönetmeliğin 4. maddesinin 9. fıkrasında, "Kurum, onay veya izin vermek veya denetlemekle Kurucunun veya onaylı imalatçının sorumluluklarına ortak olmuş sayılmaz ve eylemlerinden sorumlu tutulamaz" denildi.


"Kurum, bu Yönetmelik hükümlerinin ihlali çerçevesinde karar vereceği idari yaptırımlarda, ihlalin nükleer güvenlik açısından önemini, aciliyetini ve ciddiyetini dikkate alır" ifadesiyle başlayan "yaptırımlar" bölümünde de, şu konular yer aldı:
"Nükleer tesisle ilgili faaliyetlerin Kurucu veya onaylı imalatçı tarafından yürütülmesi sırasında; Kurucunun veya onaylı imalatçının bu Yönetmelik kapsamında taşıması gereken şartlardan birini veya birkaçını artık taşımadığının anlaşılması, yapılan değerlendirme veya denetim faaliyetlerinde uygunsuzluk veya sapmaların belirlenmesi,durumlarında, Kurucu veya onaylı imalatçıya belirli bir süre tanınarak ilgili sorunun giderilmesi istenir. Kurum tarafından belirlenen bu süre içinde düzeltici ve önleyici faaliyetlerle sorunun giderilememesi halinde imalatçıya veya Kurucuya ilgili faaliyet kapsamında verilen onaylar ya da izinler iptal edilir."


Buna karşılık, kurumun denetimleri sırasında onaylı imalatçı veya Kurucunun işbirliği yapmaması, istenen bilgi ve dokümanları sunmaması ya da belgelerde tahrifat yapıldığının veya yanlış bilgilendirme yapıldığının saptanması halinde, kurumun "izni veya onayı iptal edebileceği" belirtildi.

Ekonomi
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...