Azerbaycan'da Cumhuriyet Günü

/ Kaynak: AA
Azerbaycan'da Cumhuriyet Günü

DÜNYA Haberleri  / AA

Azerbaycan'da, 28 Mayıs 1918'de ilan edilen cumhuriyetin 97. yıl dönümü nedeniyle etkinlikler düzenleniyor.

Kutlamalar kapsamında, Bakü'nün farklı noktalarında askeri bandolar konser verdi. Vatandaşlar, kentin en işlek caddelerindeki etkinliklere yoğun ilgi gösterdi. Cumhuriyet Günü dolayısıyla ABD, Rusya, Japonya, İsviçre, Finlandiya, Polonya, Fas, Karadağ, Türkmenistan, Kırgızistan, Umman, Mısır, Etiyopya ve Gürcistan gibi çok sayıda ülkenin lideri veya üst düzey yöneticisi Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i kutladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu da Aliyev'e kutlama mesajı gönderdi.
Kutlamalar, akşam saatlerinde Hazar Denizi kıyısında yapılacak konser ve havai fişek gösterileriyle devam edecek.
- Azerbaycan Cumhuriyeti
Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığı, 28 Mayıs 1918'de Gürcistan'ın Tiflis şehrinde, Mehmet Emin Resulzade başkanlığındaki Azerbaycan Milli Şurası tarafından ilan edildi.
Bakü, Ermeni ve Bolşevik çetelerinin işgali altında olduğu için Fethali Han Hoyski başkanlığında oluşturulan geçici Azerbaycan Hükümeti faaliyetini bir süre Gence şehrinde sürdürdü.
Azerbaycan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan Osmanlı Devleti oldu. İki devlet arasında yapılan anlaşma çerçevesinde, giderek artan Ermeni ve Bolşevik tehditlerine karşı Nuri Paşa (Killigil) komutasındaki Kafkas İslam Ordusu yardıma geldi.
Göyçay, Salyan, Ağsu ve Kürdemir'i Bolşevik birlikleri ve Ermeni çetelerinden temizleyerek, 15 Eylül 1918'de Bakü'yü kurtardı. Kafkas İslam Ordusu, Bakü'nün kurtuluşu için yaptığı savaşlarda bin 130 şehit verdi.
Azerbaycan Cumhuriyeti, 28 Nisan 1920'de Sovyet ordusunun ülkeyi işgaliyle son buldu.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...