Türkiye'nin ilk ulusal gıda kompozisyon veri tabanı hizmette

/ Kaynak: AA
Türkiye'nin ilk ulusal gıda kompozisyon veri tabanı hizmette

Ekonomi Haberleri  / AA

Ulusal gıda kompozisyon veri tabanı "TürkKomp", başta tüketici olmak üzere gıda ve tarımdan sağlığa kadar çok sayıda sektöre internetten hizmet verecek.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve TÜBİTAK işbirliğinde geliştirilen Türkiye'nin ilk ulusal gıda kompozisyon veri tabanı "TürKomp", başta tüketici olmak üzere gıda ve tarımdan sağlığa kadar çok sayıda sektöre internet üzerinden hizmet verecek. Kullanıcı, "http://www.turkomp.gov.tr" adresinden "detaylı arama" ile istediği gıdadaki enerji ve besin ögelerini kolaylıkla öğrenebilecek.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, üç kuruluşun işbirliği ile toplam 12 Ar-Ge kuruluşundan 43 Ar-Ge personeli ile 4,4 milyon liralık bütçe ve 4 yıllık çalışma sonunda ulusal gıda içerenleri belirlenerek bir veri tabanında toplandı.
Veri tabanının oluşturulmasında tüm Türkiye taranarak, ülkemizde üretilen ve tüketilen et, süt, meyve ve sebze ürünleri, sıvı ve katı yağlar gibi 14 farklı gıda grubundan, 582 gıda maddesine ait 105 farklı gıda bileşeni incelenerek 60 bin civarında veri kaydedildi.
Çalışmada ayrıca 53 geleneksel gıdaya ait gıda kompozisyon verileri de elde edilerek ürünlerin tarihsel kökenleriyle ilgili ait bilgi derlendi. Bu gıdalara ait üretim yöntemleri yerinde incelenerek kayıt altına alındı.
-"Kendi verisini üreten 7'inci ülkeyiz"
Ulusal gıda kompozisyon veri tabanı TürKomp'un ABD, Fransa, Hollanda, İngiltere, Almanya ve Danimarka'nın ardından dünyada kendi verilerini üreten 7'inci veri tabanı olduğuna dikkati çekilen açıklamada, verilerin tamamının, uluslararası standartlarda ve güvenilir yöntemlerle elde edildiği belirtildi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve TÜBİTAK işbirliğinde geliştirilen TürKomp'un gıda, tarım ve sağlık sektörünün yanı sıra başta tüketici olmak üzere üreticiler, sanayiciler, bilim adamları ve diyetisyenlere hizmet verecek bir başarıya imza attığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bu veri tabanı ile gıda kompozisyon verileri bugüne kadar başka ülkelere ait veri tabanlarından karşılanmakta iken TürKomp ile tükettiğimiz gıdalara ait daha doğru verilere ulaşma imkanı elde edilmiş oldu. TürKomp'a, Türkçe ve İngilizce dil seçeneği ile bedelsiz olarak internet üzerinden http://www.turkomp.gov.tr adresinden ulaşılabilecek. Kısaca TürkKomp adıyla hizmete giren veri tabanında gıdaya, bileşene ve beslenmeye göre arama yapılabiliyor. Gıdaya göre aramada, içeriği öğrenilmek istenen gıda maddesinin adı listeden seçilerek ya da arama kutusuna yazılarak içeriğinde bulunan tüm bileşenler görülebiliyor. Bileşene göre (proteinler, karbonhidratlar, vitaminler, mineraller gibi) aramada gıdalar bileşen miktarına göre çoktan aza doğru sıralanıyor. Buna göre örneğin, A vitamini olan gıdaları öğrenilmek isteniyorsa bileşen kısmına A vitamini yazılarak, en fazladan en aza şeklinde sıralanmış olarak A vitamini içeren gıdalar görülebiliyor."
- "Beslenme tercihinde rehberlik edecek"
Beslenmeye göre aramada düşük enerjili, az yağlı, yağsız, yüksek lifli ve yüksek proteinli olarak sınıflandırılan gıdalar arasından seçim yapılabilmesine de imkan tanındığı belirtilen açıklamada, böylelikle, çeşitli nedenlerle beslenme tercihi yapacak olanlara da rehberlik edildiği ifade edildi.
Açıklamada, "gıdaları karşılaştır" bölümünde iki farklı gıdanın, bileşenleri yönünden, aynı ekran üzerinde karşılaştırılabildiği, "beslenme çantası" uygulamasıyla ise seçilen birden çok gıdanın toplam enerji ve besin ögesi değerleri kolaylıkla hesaplanabildiği de kaydedildi.
Açıklamada, ayrıca TürKomp veri tabanının geliştirilerek sürdürülebilirliğinin sağlanması, her yıl yeni ürünler eklenmesi ve bu konuda gelen taleplerin karşılanmasının Bakanlık Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından yapıldığı belirtildi.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...