BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Buğdayın fiyatı sofraya gelinceye kadar 3.5 kat artıyor

Buğdayın fiyatı sofraya gelinceye kadar 3.5 kat artıyor

Üreticinin 0,33 YTL’den sattığı 1 kilo ekmeklik buğday tüketiciye ulaşıncaya kadar 1,13 YTL’ye yükseliyor.



GAZİANTEP- Geçtiğimiz ay üreticinin 0,33 YTL’den elinden çıkardığı ekmeklik buğdayın fiyatı, tüketiciye ulaşıncaya kadar yüzde 242 artarak 1,13 YTL’ye yükseldi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın Aylık Yurt İçi Tarımsal Ürün Fiyatları verilerinden yapılan derlemeye göre, 2005 yılının aralık ayında, üreticinin elinden çıktıktan sonra tüketiciye ulaşıncaya kadar fiyatı en fazla artan 5 tarımsal ürün, ekmeklik buğday (yüzde 242), havuç (yüzde 212), limon (yüzde 195), pilavlık bulgur (yüzde 189) ve sivri biber (yüzde 173) oldu. Bu dönemde, mandalina, portakal, üzüm, elma, ıspanak, taze fasulye, sofralık domates ve kuru incir de üreticinin elinden çıktıktan sonra fiyatı yüzde 100’ün üzerinde artan diğer tarımsal ürünler oldu. Aynı dönemde üreticiden satın alındıktan sonra fiyatı en az artış gösteren 5 tarım ürünü ise rafine mısırözü yağı (yüzde 27), ekmek (yüzde 28), toz şeker (yüzde 28), mısır (yüzde 30) ve pastörize tereyağı (yüzde 34) oldu. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın her ayın 5. günündeki yaygın (ortalama) fiyatları dikkate alarak hazırladığı Aylık Yurt İçi Tarımsal Ürün Fiyatları verileri, Ankara, İstanbul, Sivas, Antalya, İzmir, Tekirdağ, Erzurum, Mersin, Trabzon Tarım İl Müdürlükleri’nin tespit ettiği fiyatlara dayanılarak derleniyor ve ayda bir yayınlanıyor. Ne, ne kadar arttI? 2005 yılının aralık ayına göre, tarım ürünlerinin bir kilogramının üretici fiyatları ile perakende fiyatları ve arasındaki fark şöyle: Ürün Üretici fiyatı Perakende Fiyat farkı Artış fiyatı (YTL) fiyatı (YTL) (YTL) oranı (%) TAZE SEBZELER: Biber (sivri) 0,55 1,50 0,95 173 Ispanak 0,60 1,21 0,61 102 Fasulye (taze) 0,80 1,83 1,03 129 Havuç 0,25 0,78 0,53 212 Domates (sofralık) 0,66 1,36 0,70 106 Pırasa 0,63 1,14 0,51 81 Soğan (kuru) 0,26 0,49 0,23 88 KURU MEYVELER Kuru üzüm 2,44 3,74 1,30 53 Ceviz (kabuklu) 3,71 5,64 1,93 52 Fındık (kabuklu) 5,00 8,27 3,27 65 Kuru incir 2,02 4,34 2,32 115 Kuru kayısı 3,25 5,89 2,64 81 ET ÜRÜNLERİ: Piliç eti 2,12 2,93 0,81 38 Koyun eti 8,56 11,97 3,41 40 Kıyma (dana) 8,81 12,10 3,29 37 Kemiksiz et (dana) 9,31 13,12 3,81 41 SÜT MAMULLERİ: Yoğurt 1,03 1,75 0,72 70 Tereyağı (pastorize) 5,68 7,59 1,91 34 Süt (taze) 0,51 0,90 0,39 76 Süt (UHT) 0,89 1,48 0,59 66 Beyaz Peynir 4,01 6,13 2,12 53 HUBUBAT MAMULLERİ: Buğday unu (ekmeklik) 0,61 0,88 0,27 44 Ekmek 0,92 1,18 0,26 28 Bisküvi (sade) 2,47 3,58 1,11 45 Makarna 0,63 1,05 0,42 67 Bulgur (pilavlık) 0,65 1,88 1,23 189 Pirinç (baldo) 1,68 2,55 0,87 52 ŞEKERLİ MAMULLER: Bal (süzme) 7,72 11,08 3,36 44 Bal (petek) 8,33 12,33 4,00 48 Şeker (toz) 1,59 2,04 0,45 28 BİTKİSEL YAĞLAR: Mısırözü (rafine) 2,36 3.00 0,64 27 Margarin 1,72 2,51 0,79 46 Zeytinyağı (sızma) 5,92 8,21 2,29 39 Ayçiçeği yağı (rafine) 1,87 2,59 0,72 39 Zeytinyağı (riv.) 4,35 6,86 2,51 58 MEYVE-SEBZE MAMULLERİ: Domates salçası 1,33 2,16 0,83 62 Zeytin (siyah) 3,38 5,82 2,44 72 Meyve suyu 0.99 1,60 0,61 62
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 102459
    % 0.88
  • 5.6399
    % -0.71
  • 6.3294
    % -0.71
  • 7.0547
    % 0.08
  • 260.991
    % -0.06
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT