Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Gazze'nin yeni yardım savaşçısı Marianne

/ Kaynak: AA
Gazze'nin yeni yardım savaşçısı Marianne

DÜNYA Haberleri  / AA

Atlas Okyanusu üzerinde Gazze'ye doğru sessizce yol alan bu küçük teknenin içindeki 9 kişi, 9 yıldır süren insanlık dış ambargoyu delmeyi hedefliyor

İsveç'ten Gazze'ye doğru yola çıkan "Marianne" teknesindeki 9 kişi, 9 yıldır devam eden İsrail'in Gazze'ye yönelik haksız ablukasını delmeyi hedefliyor. Marianne'da gün, sabahın erken saatlerinde yoğun kahve kokusuyla başlıyor. Bu güzel koku, Norveç'te oldukça ünlü olan aşçı Nils'in eseri elbette. Nils, adeta bu küçük balıkçı teknesindeki minik mutfakta, Michelen yıldızlı bir restorandaymışçasına harikalar yaratıyor.
Masaya konulmuş farklı desenli tabaklar, teknenin diğer sakinlerini 08.30'da kahvaltıya bekliyor. Sanki denizin ortasında yol alıyormuş gibi değil de anne mutfağında özlenen sohbetlere benziyor Marianne'da kahvaltılar. Nils'in güzel kahvaltıları dışında farklı milliyetlerden insanları, farklı hikayeleri ve değişik ideolojileri olan 9 kişiyi bir masanın etrafına toplayan ortak bir payda daha var: Filistin sevdası.
Gazze'ye insani yardım malzemeleri götürme hedefiyle uluslararası sivil toplum örgütleri tarafından oluşturulan 3. "Özgürlük Filosu" girişimi kapsamında İsveç'ten 11 Mayıs'ta yola çıkan Marianne teknesi, Atlas Okyanusu'nu aşarak İspanya'nın Bueu limanında 3 günlük istirahatte.
Aralarında öğrencilerin, siyasetçi ve aktivistlerin olduğu 9 kişilik grubun amacı ablukayı delerek Gazze'ye ulaşabilmek. Marianne bir gemi değil balıkçı teknesi. Dolayısıyla üzerinde sınırlı miktarda insani yardım malzemesi var. Zaten Marianne'nin asıl amacı daha sembolik: Ablukada ufak da olsa bir delik açabilmek.
Tekne, durduğu her limanda takipçilerinin akınına uğruyor. Limandaki kalabalık Marianne'yi Filistin bayraklarıyla, "Özgür Gazze" sloganlarıyla karşılıyor. Tekne her limanda birkaç gün kalırken, limanda bekleyenler de aktivistlerle tanışma ve sohbet imkanı buluyor. Marianne'dakiler, her limanda tanıştıkları gönüllü destekçilerinin de yardımlarıyla yoluna devam ediyor.
Marianne'nin, 1 Haziran'da Bueu limanından hareket ederek ilk olarak Portekiz'in Lizbon limanına, oradan da İspanya'nın Endülüs bölgesindeki Motril limanına ulaşması hedefleniyor.
- Marianne'den portreler
Teknede herkesin ayrı bir görevi ve sorumluluğu var. Gece ve gündüz vardiyasına bölünen 9 kişi Marianne'nin sağ salim Gazze'ye ulaşması için elinden geleni yapıyor. Dümenin arkasında teknenin kaptanı Joel var. Tüm karmaşık sinyaller, rotalar, navigasyon işleriyle kendisi ve asistanı Charlie ilgileniyor. Teknenin rotası onlara emanet.
Mesela Kevin ve Henge teknenin mühendisleri. İkili, Marianne'nin motorlarında bir sorun yaşanmasın diye daima tetikteler. Sadece motorlar değil tabii, teknede bozulan, tamir edilmesi gereken ne varsa Kevin ve Henge'in hünerli ellerine emanet. Üstelik 58 yaşındaki Kevin'in bu Gazze'ye ilk yolculuğu da değil. Kevin, 2010'da Gazze'ye doğru yola çıkan ama saldırıya uğrayan Mavi Marmara'da sağ kurtulan isimlerden.
Wellu, Finlandiya'da Vasemmistoliitto Partisi'nde siyasetle ilgileniyor. Teknede yardıma ihtiyacı olan herkesin ilk adresi o. Her soruna bir çözüm üretebilen 47 yaşındaki Wellu, efsanevi deniz hikayeleriyle yolculuğu daha da heyecanlı hale getiriyor.
Teknenin ana yüreği aktivist Asa. Marianne'de her şeyi en ince ayrıntısına kadar düzenleyen 29 yaşındaki Asa adeta teknenin hem kalbi hem de beyni. Asa, herkesin kendi vardiyasında dinç olması için, adeta bir anne şefkatiyle yorulanın yatağa gitmesi için özel bir ikna kabiliyetine sahip.
Marianne'nin en genci Kerstin. Kerstin 21 yaşına rağmen sorumluluğunun farkında. Filistin'le ilgilenmeye 13 yaşında başlayan Kerstin, İsrail'in Gazze ablukasını öğrendiğinde hayatının şokunu yaşadığını anlatıyor. Kerstin, güvertede güneşin ve denizin en çok keyfini çıkaran, çıkarabilenlerden. Gününün bir kısmını büyüklerine yardım etmekle geçirse de en sevdiği aktivite, denizde yunusların neşeli zıplayışlarını izleyerek düşüncelere dalmak.
Ve tekneye aniden güzel bir tevafukla Fransa'dan dahil olan ben, Hajer. Günümün çoğu, elimde kameramla etrafta olan biteni izleyerek geçiyor. Onlar çalışırken ben de bu özel yolculuğa tanıklık ederek olabildiğince daha çok detayı hafızama kazıyıp kelimelere dökmeye çalışıyorum. Atlas Okyanusu'nun ortasından dünyanın diğer geri kalanına, Marianne'yi ve içindekileri anlatmaya çabalıyorum. Kendilerine çok uzak bir coğrafyada olup bitenlere seyirci kalmaya dayanamayan 9 kişinin bu yolculuğuna şahitlik ettiğim, dalgaları aşarak, tehditlere yasaklara aldırmadan Gazze'ye doğru ilerleyen bu mütevazi balıkçı teknesi Marianne'de yer alabildiğim için şanslı hissediyorum kendimi. Üstelik Marianne şimdi daha da kalabalık; siz de bu yolculuğun bir parçası oldunuz bile.
Marianne, tabuları, yasakları, ambargoları, ablukaları yıkana dek, varacağı her limanda, yol anılarını merak edenlerle paylaşmayı bekliyor olacak.
İsveç'ten Gazze'ye yola çıkan Marianne'ye ilişkin detaylı bilgiye, https://shiptogaza.se/en/follow-mariannes-voyage-towards-gaza linkinden ulaşılabilir.
İsveç'in Göteborg şehrinden 11 Mayıs'ta demir alan ve içinde Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan "Marianne" teknesinin haziran ayı sonunda Gazze'ye varması planlanıyor.
İsrail'in 2006 yılından bu yana abluka altında tuttuğu Gazze'deki 7 sınır kapısından Refah hariç 6'sı, İsrail'in kontrolünde bulunuyor. Gazze'deki 4 ticari sınır kapısı, Haziran 2007'de İsrail tarafından kapatılmıştı. Diğer kapılardan Beyt Hanun yabancı pasaport taşıyanlar ile hasta ve iş adamlarının Batı Şeria'ya geçişi, Kerm Ebu Salim ise zaman zaman bazı ticari ürünlerin geçişi için kullanılıyor.
İsrail birlikleri, Gazze'ye insani yardım götürmek için yola çıkan Mavi Marmara gemisine uluslararası sularda 31 Mayıs 2010 tarihinde saldırmış, saldırı sonucunda 10 kişi hayatını kaybetmişti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...