Dink cinayetinde 'Paralel' izi!

/ Kaynak: AA
Dink cinayetinde 'Paralel' izi!

GÜNDEM Haberleri  / AA

Dink cinayetinde 7,5 yıl sonra kamu görevlilerinin soruşturmaya dahili, cinayet ile Paralel Devlet Yapılanması arasındaki bağlantıyı ortaya çıkardı.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de silahlı saldırıda öldürülmesinin ardından açılan soruşturmada, yaklaşık 7,5 yıl sonra kamu görevlilerinin sürece dahil edilmesi ile soruşturma farklı bir boyut kazandı. Paralel Devlet Yapılanması soruşturmasında tutuklanan dönemin üst düzey bazı emniyet görevlileri, Dink cinayeti kapsamında tutuklandı. nbsp;


Hrant Dink, 19 Ocak 2007'de genel yayın yönetmeni olduğu Şişli'deki Agos gazetesinin önünde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti. Cinayetin faili 17 yaşındaki Ogün Samast, 20 Ocak 2007'de Samsun Otogarı'nda yakalandı. nbsp;


Olaya ilişkin gözaltına alınan Ogün Samast ile Yasin Hayal, Zeynel Abidin Yavuz, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender, 24 Ocak 2007'de tutuklandı. Soruşturma kapsamında, farklı tarihlerde Erhan Tuncel, Salih Hacısalihoğlu, Tuncay Uzundal, Veysel Toprak, Osman Alpay, İrfan Özkan ve Mustafa Öztürk de tutuklandı.


Dava kapsamında Yasin Hayal'in eniştesi Coşkun İğci ve ağabeyi Osman Hayal hakkında da iddianame hazırlandı.


Dava, İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'de devam ediyor.


Dink cinayetinde 'Paralel' izi!



Soruşturma hiç kapanmadı nbsp;


Hrant Dink cinayeti soruşturması, cinayetin işlendiği günden bu yana, 8 yıl 4 aydır hiç kapanmadı. Bu sürede soruşturmaya sırasıyla Selim Berna Altay, Fikret Seçen ve Cihan Kansız, Muammer Akkaş, Yusuf Hakkı Doğan ve Gökalp Kökçü baktı.


5 kişi tutuklandı


Soruşturma, dosya "25 Aralık soruşturmasında usulsüzlükler yaptığı" gerekçesiyle meslekten ihraç edilen Muammer Aktaş'tan yeni savcılara verilince hız kazandı ve farklı tarihlerde ifadeye çağrılan polisler Muhittin Zenit, Özkan Mumcu ve Ercan Demir, "cinayette ihmalleri olduğu" gerekçesiyle tutuklandı.


Hakkında gözaltı kararı çıkarılan eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek de Dink cinayeti soruşturması kapsamında ''tasarlayarak öldürmeye yardım etme'' suçlarından tutuklandı. nbsp;


Cinayetin işlendiği dönemde eski İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü olan ve Paralel Devlet Yapılanması'nın emniyet uzantısına ilişkin soruşturmada tutuklu bulunan Ali Fuat Yılmazer ise "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak'' ve ''tasarlayarak öldürmeye yardım etme'' suçlarından tutuklandı.


Böylece, Dink cinayeti soruşturması kapsamında, toplam 5 kişi tutuklanmış oldu.


Yılmazer'in tutuklama kararında, Yılmazer tarafından oluşturulan ve o tarihte yasal olmayan "C-5" isimli gizli birimin, Dink, Rahip Santora ve Zirve Yayınevi cinayetleri, Ergenekon, Balyoz ve diğer önemli tüm olaylara baktığı vurgulandı.


Cinayette ''Paralelin'' parmak izi


Yılmazer'in tutuklanmasıyla savcılığın cinayetin arkasındaki örgüt ile Paralel Devlet Yapılanması'nın emniyet içindeki üyeleri hakkında büyük bir yol aldığını gözler önüne serdi.


Rahip Santaro cinayetindeki "Paralel" parmağı


Paralel Devlet Yapılanması'nın emniyet uzantısına ilişkin yürütülen soruşturmada tutuklu bulunan Yılmazer'in, Dink cinayeti kapsamında da tutuklanmasına ilişkin kararda, Yılmazer ile Santaro cinayetinin bağlantısı da ortaya konuldu.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...