'TANAP'da Türkiye ile birlikteyiz'

/ Kaynak: AA
'TANAP'da Türkiye ile birlikteyiz'

Ekonomi Haberleri  / AA

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: 'Şahdeniz'de de TANAP'da Türkiye ile birlikteyiz. Zaten böyle de olması lazım. Bu şekilde de devam etmemiz lazım'

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Güney Kafkas Boru Hattı, TANAP ve TAP projelerinden oluşan Güney Gaz Koridoru'nun gerçekleştirilmesi için tüm tarafların sorumluluk göstermesi ve ek imtiyaz elde etmek için girişimde bulunmaması gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Aliyev, Bakü'de düzenlenen 22. Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı'nın açılışına katıldı. Aliyev, burada yaptığı konuşmada Azerbaycan doğalgazını Avrupa'ya taşıyacak Güney Gaz Koridoru'nun yapım sürecinin başladığını bildirerek, bunu "tarihi olay" olarak nitelendirdi ve ülkesinin projenin yapımında liderlik rolünü üstlendiğini kaydetti. Doğalgazın Avrupa'ya ulaşım güzergahının uzun yıllar müzakere edildiğini hatırlatan Aliyev, bu müzakerelerden sonuç alınmayınca kendileri teşebbüste bulunduklarını 2012 yılında Türkiye ile TANAP projesini imzaladıklarını belirtti. TANAP'ın imzalanmasından sonra sürecin hızlandığını ve projenin bir sonraki ayağı olarak TAP projesinin seçildiğini söyleyen Aliyev, Güney Kafkas Doğalgaz Boru Hattı'nın genişletilmesi ve TANAP'ın yapımının üç yıl sonra tamamlanacağı ve Şahdeniz 2 doğalgazının hem Gürcistan'a hem de Türkiye'ye gönderileceğini bildirdi. nbsp;
TAP projesinde de sorun çıkmamasını ümit ettiğini vurgulayan Aliyev, şöyle konuştu: "Burada tüm taraflar sorumluluk göstermelidir. Çünkü bu bizim hepimizin işidir. Projenin yapımı için koordinasyona büyük ihtiyaç var. Projenin gerçekleştirilmesi için karşılıklı güven olmalıdır. Tüm taraflar bir noktaya vurmalıdır. Hiç kimse ek imtiyaz elde etmek istememelidir. Bu global projenin tüm ortakları büyük kazanç elde edecektir."
Aliyev, daha önce Gürcistan ve Türkiye ile üç kardeş ülke olarak çok iyi bir ortaklık sistemi geliştirdiklerini, şimdi ise Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk, İtalya ve bazı Balkan ülkelerinin de katılımıyla iş birliğini büyüttüklerini ifade ederek, "Çevremiz genişliyor. Bu bir taraftan üstünlük sağlıyor. Fakat diğer taraftan bazı sorunlar yaşanabilir. Tüm sorunlar dostluk ve karşılıklı anlayış içerisinde müzakere edilmeli ve çözülmelidir. Karşımıza yapay setler çıkmamalıdır. Bu durumda TAP projesi de zamanında tamamlanacak ve Azerbaycan doğalgazı Avrupa pazarına çıkacaktır" şeklinde konuştu.
- Aliyev, TPAO standında
Cumhurbaşkanı Aliyev, açılışın ardından eşi Mihriban Aliyeva ve diğer devlet yetkilileriyle birlikte fuarı gezdi. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO( standını da ziyaret eden Aliyev, yetkililerle yaptığı konuşmada, TPAO'nun Azerbaycan enerji projelerinde daha önce çok az paya sahip olduğunu fakat bu payın merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev tarafından artırıldığını kaydetti. TPAO'nun Şahdeniz'de 2. büyük yatırımcı olduğunu dile getiren Aliyev, "Şahdeniz'de de TANAP'da Türkiye ile birlikteyiz. Zaten böyle de olması lazım. Bu şekilde de devam etmemiz lazım" dedi. 27 ülkeden 315 şirketin yer aldığı fuar, üç gün boyunca ziyaretçilere açık olacak.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...