YSK'dan seçim öncesi güvenlik açıklaması

YSK'dan seçim öncesi güvenlik açıklaması

GÜNDEM Haberleri

YSK, Başkanı Sadi Güven, oy pusulalarının kaybolması, "Oy pusulası açısından seçim güvenliğinde bir sıkıntı yok. açıklaması yaptı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, oy pusulalarının kaybolması, başkasının eline geçmesinin mümkün olmadığını belirterek, "Oy pusulası açısından seçim güvenliğinde bir sıkıntı yok. Yasa gereğince fazla basılan oy pusulaları ve kullanılmayanlar da yine siyasi partilerin tutanağıyla geri toplanıyor" dedi.

Güven, 7 Haziran'da yapılacak milletvekili seçimine 5 gün kala soruları yanıtladı, seçim hazırlıkları hakkında bilgi verdi. Seçimleri anlayabilmek için seçimleri yöneten kurulların bilinmesi nbsp; gerektiğini söyleyen Güven, seçimlerin yargı denetimi altında yapıldığını nbsp; vurguladı.
nbsp;
Kurul'da, 11 üyenin yanı sıra son seçimde en çok oy alan 4 siyasi nbsp; parti temsilcisi ile TBMM'de grubu bulunan siyasi parti temsilcisinin de görev nbsp; yaptığını anlatan Güven, böylelikle YSK'nın işlemlerinin, Türkiye'deki seçmenin nbsp; yüzde 95'ini temsil eden siyasi partiler tarafından gözlemlendiğini kaydetti.
nbsp;
İlçe seçim kurullarının da bir hakim, o ilçede kıdemli iki devlet nbsp; memuru ve ilçede en çok oyu alan 4 siyasi parti temsilcisinden oluştuğunu ifade nbsp; eden Güven, "Seçimi yöneten ilçe seçim kurulunun 7 üyesinden 4'ü siyasi parti nbsp; temsilcisi. Hem YSK'daki hem de ilçe seçim kurullarındaki iş ve işlemlerde, nbsp; siyasi partiler etken olarak görev yapıyor. Her zaman her yerde tekrar ediyorum, nbsp; seçimlerde yarışan da seçimleri yapan da siyasi partilerdir" diye konuştu.
nbsp;
Başkan Güven, yurtiçindeki 53 milyon 741 bin 838 seçmenden 27 milyon nbsp; 248 bin 508'inin kadın, 26 milyon 493 bin 330'unun erkek olduğunu bildirdi. nbsp; Güven, yurtiçinde 174 bin 236 sandıkta seçimlerin yürütüleceğini kaydetti.
nbsp;
OY VERME İŞLEMLERİ

nbsp;
Vatandaşların oy kullanmaya T.C. kimlik numarasını içeren resmi nbsp; belgeyle gitmesi gerektiğini kaydeden Güven, üzerinde T.C. kimlik numarası nbsp; bulunmayan belgeyle oy vermek zorunda kalanların nüfus idarelerinden alınacak nbsp; nüfus kayıt belgesiyle oylarını kullanabileceklerini belirtti. Güven, bu nedenle nbsp; seçim günü ilçe nüfus müdürlüklerinin açık tutulması için İçişleri Bakanlığına nbsp; yazı yazdıklarını aktardı.
nbsp;
FAZLA OY PUSULASI NEDEN BASILDI
nbsp;
Oy pusulalarının basım işlemlerinin tamamlandığını, zarfından mühre nbsp; kadar tüm malzemelerin ilçe seçim kurullarına gönderildiğini, tüm ilçe seçim nbsp; kurullarının da seçime hazır olduklarına dair YSK'yı bilgilendirdiğini anlattı.
nbsp;
Başkan Güven, seçim için 73 milyon 988 bin 955 oy pusulası nbsp; bastırıldığını, pusulaların 195 bin 989 paket haline getirildiğini bildirdi.YSK'nın Anayasa ve yasaların buyruğu doğrultusunda görev yaptığına nbsp; işaret eden Güven, şunları söyledi:
nbsp;
"Geldiğim günden beri söylüyorum, gerçekten fazla oy pusulası nbsp; bastırıyoruz. Bunu saklamadık, herkes biliyor. Kaç tane bastırdığımızı Kurul'da nbsp; bulunan siyasi parti temsilcileri de biliyor. Kaç paketi hangi ilçeye gönderdik, nbsp; onu da biliyorlar. Her bir partinin o ilçedeki temsilcileri bu paketleri teslim nbsp; alıyor. Oy pusulalarının basımından, oyların kullanıldığı sürecin tamamında nbsp; siyasi partilerin kontrolü var."
nbsp;
Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun'un, nbsp; her sandıkta mahallelerde 150, köylerde 200 seçmenin oy kullanmasını öngördüğünü nbsp; hatırlatan Güven, aynı yasanın ayrıca kaç oy pusulası basılacağını da hüküm nbsp; altına aldığını belirtti.
nbsp;
Kanunda ilçe seçim kurullarına gönderilecek paketlerin 400'lük nbsp; paketler olması yönünde kural bulunduğunu hatırlatan Sadi Güven, "İlçe seçim nbsp; kurullarına göndereceğimiz paketleri 400'lük yapmamız konusunda kanun bizi nbsp; zorluyor" dedi.
nbsp;
FAZLA PUSULALALAR BİRİNİN ELİNE GEÇER Mİ?
nbsp;
Milletvekili Seçimi Kanununda da Seçim Kanunu'na atıf yapılarak oy nbsp; pusulalarının 400'lük paket halinde gönderilmesinin öngörüldüğünü söyleyen Güven, nbsp; şöyle devam etti:
nbsp;
"Kanun koyucu 'sandık sayısı ne olursa olsun siz göndereceğiniz oy nbsp; pusulalarını belli limitli paketler halinde gönderin' demiş. Milletvekili Seçimi nbsp; Kanunu'nda tüm oyları ülke genelinde Ankara'da bastığımız için her bir paketi nbsp; blok paket halinde gönderiyoruz. Her paket yasa gereği 400 adet, 5 tane de yedek nbsp; koyuyoruz. Ama 50 kişinin oy kullandığı bir yerde geri kalan 355 oy pusulası nbsp; arttığı için mecburen oy pusulası sayısı fazla oluyor. İşin en önemli noktası da nbsp; burası. Fazla bastırdığımız oy pusulası birilerinin eline geçebilir mi? Her bir nbsp; sandık için ilçeye birer paket, sadece sandık açıldığında seçim günü Sabah nbsp; açılmak üzere gönderiyoruz. YSK'dan hangi ilçe seçim kurullarına paketleri nbsp; gönderdiğimizi siyasi parti temsilcileri biliyor, ilçede parti temsilcilerinin de nbsp; aralarında bulunduğu sandık kurulu teslim alıyor."
nbsp;
Güven, kullanılan oyların sayılarak tutanağa işlendiğini, kalan oy nbsp; pusulalarının da mühürlenerek paketlendiğini, ilçe seçim kurulunda saklandığını nbsp; anlatan Güven, tüm bu işlemlerin, aralarında siyasi parti temsilcilerinin de nbsp; bulunduğu Kurul tarafından yapıldığını hatırlattı.
nbsp;
PUSULALARI KİMSEYE GÖSTERMEDİK?
nbsp;
Başkan Güven, fazla bastırılan o pusulalarının başka şekilde nbsp; kullanılmasının mümkün olmadığını belirterek, şöyle devam etti:
nbsp;
nbsp;"Çöplerde bazen oy pusulaları bulunuyor. Bu çok zor bir şey değil. nbsp; Bizim bastırdığımız oy pusulalarının kaybolması, başkasının eline geçmesi mümkün nbsp; değil. Oy kullanmaya giren, belli amaca yönelik insanlar, 5-10, 20-30 kişilik nbsp; gruplar, içeride herhangi bir partiye mührü bastıkları oy pusulalarını cebine nbsp; koyup dışarı çıkarıyor. Boş zarfı atıyor, sonra bir araya gelip ucunu yakarak nbsp; veya boş şekilde çöplere, şuraya, buraya seçim güvenliğini zedeleme adına nbsp; atıyorlar. Burada basımından kullanımına, artanının tespitinden geri dönüşüne nbsp; kadar oy pusulaları tamamen siyasi partilerin kontrolündedir. Yenilerini nbsp; basmaları zaten mümkün değil, filigranı var. Şu ana kadar da kimseye göstermedik. nbsp; Herkes seçim sabahı görecek. Oy pusulası açısından seçim güvenliğinde bir sıkıntı nbsp; yok. Yasa gereğince fazla basılan oy pusulaları ve kullanılmayanlar da yine nbsp; siyasi partilerin tutanağıyla geri toplanıyor."
nbsp;
YURTDIŞI SEÇİMLERİ
nbsp;
Güven, oy kullanma süresi biten yurtdışı seçimlerinde 2 milyon 866 bin 979 seçmenden 931 bin 465'inin oy kullandığını bildirdi.
nbsp;
54 ülkede 112 temsilcilikte yapılan seçimlerin güvenli şekilde nbsp; tamamlandığını bildiren Güven, bugün itibariyle Batum, Nahçıvan, Gümülcine, Rodos nbsp; ve Burgaz'dan sonuçların Ankara'ya geldiğini kaydetti.
nbsp;
Yurtdışından gelen oyların ATO'da oluşturulan güvenlikli ortamda nbsp; saklandığını söyleyen Güven, "ATO'daki güvenlikli salonun 5 kilidi var. Bunların nbsp; biri ilçe seçim kurulunda 4'ü de siyasi parti temsilcilerinde. Birlikte açıp nbsp; birlikte kapatabiliyorlar. Onun dışında kameralarla gözlemleniyor ve emniyet nbsp; tedbirleri alındı" dedi.
nbsp;
Oyların yurtdışında sayılmadığını, bu nedenle diğer ülkelerdeki nbsp; oyların da Türkiye'ye gönderileceğini hatırlatan Güven, Avrupa'da kullanılan nbsp; oyları 3 uçakla getireceklerini anlattı.
nbsp;
PARTİLERDEN TEMSİLCİLER VAR
nbsp;
Avrupa'daki 9 ülkede 32 temsilcilikte kullanılan oyları almak üzere 2 nbsp; uçağın gönderildiğini, 3'üncüsünün de bugün gideceğini ifade eden Güven, diğer nbsp; ülkelerdeki oyların kuryeler aracılığıyla getirileceğini belirtti.
nbsp;
Güven, görevlendirilen memurların yanı sıra Ak Parti, CHP, MHP, Saadet nbsp; Partisi ve MHP'nin temsilcilerinin de uçakla oyları almaya gittiklerini anlattı. Temsilciliklerdeki güvenlikli odada saklanan oyların, saklama kurulu nbsp; tarafından uçağa teslim edileceğini kaydeden Güven, yurtdışı sandık ve saklama nbsp; kurullarında da son milletvekili seçiminde en çok oy alan AK Parti, CHP, MHP nbsp; temsilcilerinin görev yaptığını hatırlattı.
nbsp;
UÇAĞIN ALTINA KADAR TESLİM EDECEK
nbsp;
"Buradan gönderdiğimiz malzemeleri teslim alan, saklayan, kullandıran nbsp; yine bu siyasi partiler. Bu siyasi partiler oyları kullandırdıktan sonra uçağın nbsp; altına kadar teslim edecek. Buradan gönderdiğimiz ekip de teslim alacak. Bir nbsp; zincir kurduk. Oy pusulalarının gönderiminden kullanımına, saklanmasından uçağa nbsp; getirilmesine, uçaktan teslim alınmasına kadar bütün siyasi partilerin nbsp; temsilcilerinin bizzat refakat ettiği bir zincir var. Bu zinciri hiç koparmadık. nbsp; Ona dikkat ettik. Diğer partiler de dışarıdan onlara refakat edebilecekler."
nbsp;
Cumhurbaşkanı seçiminde yurtdışında oy kullanma oranının yüzde nbsp; 20'lerde olduğunu bildiren Güven, "Bu rakam çok düşük değildi, yurtdışında diğer nbsp; ülkelerin yaptığı seçimlere göre. Ama bu seçimde siyasi partiler biraz daha fazla nbsp; ilgi gösterdiler" diye konuştu.
nbsp;
Yurtdışı temsilciliklerde 931 bin 465 seçmenin, gümrüklerde ise saat nbsp; 09.15'e kadar 103 bin 452 kişinin oy kullandığını açıklayan Güven, bu sabah nbsp; itibariyle toplamda 1 milyon 34 bin 917 yurtdışı seçmenin tercihini yaptığını nbsp; bildirdi.
nbsp;
Başkan Güven, yurtdışında oy kullanma oranının genel ortalamasının nbsp; yüzde 36,1 olduğunu belirterek, bunun gümrüklerdeki oy kullanma işleminin nbsp; tamamlanmasıyla yüzde 37-38'e çıkabileceğini ifade etti. Güven, "Gönlümüzden nbsp; geçen rakam olmamakla, yurtdışında seçim yapan ülkelerin oranlarına göre az bir nbsp; rakam değil. Bundan sonraki seçimlerde vatandaşlarımızın daha da bilinçlenmiş nbsp; vaziyette bu oranı Türkiye'deki oranlara getireceklerini umuyorum" diye konuştu.
nbsp;
SANDIK KURULMAYAN ÜLKELER
nbsp;
Yurtdışında sandık kurarken, Dışişleri Bakanlığının görüşünü nbsp; aldıklarını, 500 seçmenin altında olan ülkelerde sandık kurulmadığını anlatan nbsp; Güven, güvenlik gerekçesiyle Irak'ta cumhurbaşkanı seçiminde olduğu gibi bu nbsp; seçimde de sandık oluşturulmadığını dile getirdi.
nbsp;
Başkan Güven, Irak'taki seçmenler için geçen seçimde habur Sınır nbsp; Kapısı'nda sandık kurduklarını ancak burada yalnızca 145 kişinin oy kullandığını nbsp; bildirdi.
nbsp;
Sadi Güven, sınır kapısından giren çıkan seçmenlerin sayısı fazla nbsp; olmasına rağmen oy kullananların sayısının az olması nedeniyle burada kurulan nbsp; sandıkları kapattıklarını açıkladı.
nbsp;
Irak'ta şu anda 2 bin 172 seçmen bulunduğunu vurgulan Güven, "Burada nbsp; 31 gün seçim yapıyoruz. 5 kişiden 3 vardiya olduğunda 15 kişi orada nbsp; görevlendireceksiniz. Kullanılan oy sayısı 145. Bu nedenle Habur'daki sandıkları nbsp; kaldırdık" dedi.
nbsp;
nbsp; Sadi Güven, Gürbulak, Türközü, İran Esendere, Van Kapıköy, Antalya nbsp; Kaş, Hatay İskenderun, İstanbul Karaköy, İzmir Aliağa, Muğla Fethiye'de de oy nbsp; kullanan seçmen sayısının az olması nedeniyle sandıkların kapatıldığını nbsp; belirterek, buradaki vatandaşların diğer gümrük kapılarında oy nbsp; kullanabileceklerini ifade etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...